„Nők egészsége, Családok egészsége” címmel két napos szakmai konferencia kezdődött péntek délután a Nagy Endre Rendezvényteremben. A programon számos ismert szakember tart előadást a védőnők munkájához kapcsolódó témákban.

Horváth Richárd polgármester, a konferencia egyik fővédnöke megnyitójában azt hangsúlyozta: Hatvanban a védőnők megbecsülése és szakmai támogatása kiemelten fontos, mert ők a családok egyik legfontosabb segítői, megbízható partnerei. Hozzátette: a város minden lehetséges módon igyekszik kifejezni a védőnők felé a megbecsülést, így a 2018-as Városbál teljes bevételét is a helyi védőnőknek ajánlották fel.

Kahlichné dr. Simon Márta, a konferencia másik fővédnöke azt mondta: a védőnői szakma a 21. század információs áradatában még mindig megállja a helyét a családok életében, mert a védőnők az egyik leghitelesebb tanácsadói a fiatal anyáknak. – Az egészséges életmód gyakorlatát a fiatal anyáknál érdemes elindítani, mert ők azok akik a családban tovább tudják adni a helyes életmód alapköveit gyermekeiknek is – részletezte a nyugalmazott főiskolai tanár.

Tóth Györgyné, a konferencia egyik hatvani szervezője elmondta: a rendezvény célja, hogy a védőnők az itt szerzett információkat tovább vigyék a saját körzetükbe és ott hatékonyan segítsék a családok életét. – Az előadók között van neves pszichológus, szülész-nőgyógyász, pedagógus, vezető védőnő is, akik mind aktuális és érdekes témákat fejtenek ki előadásaikban – mondta a hatvani védőnő. Kijelentette: egyre több településen a népegészségügyi szűrés keretében a 25-65 éves női lakosság számára a védőnő biztosítja a méhnyakszűrésen való részvételi lehetőséget is.

Szűcs Szabolcsné Fejér megyéből érkezett kolléganőjével, hogy részt vegyenek a két napos rendezvényen. – Számunkra az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, a baba hozzátáplálása, a kismamák egészséges étkezése, a korai fejlesztések lehetőségei a legérdekesebbek – részletezte az Aba városából érkező védőnő.

A rendezvény résztvevői péntek este városnézésen is részt vehettek.

Fotó: Albert Péter