Tartás tekintetében kétféle sertést különböztetünk meg: az iparit és a háztájit. Az üzemekben zárt rendszer működik, ott a malacok szinte alig találkoznak emberekkel, minden automatikusan működik. Takarmányozásban is eltérhetnek, a háztájinál legfőképp azt eszik, ami otthon, a kertben megterem, szénát, lucernát és kukoricát is kapnak. Fontos ezek minősége és mennyisége is, hiszen csak a jól tartott sertésből lesz jó minőségű, kevésbé zsíros húsú állat.

Az elmúlt hónapokban jelentősen, 10-12 százalékkal megnőtt a sertéshús iránti kereslet, mivel a kormány csökkentette annak áfáját, így sokkal több sertés fogy a húspultokból. Ezzel párhuzamosan, ebben a hónapban az eddig jellemző 300 forintról 400 forintra emelkedett a vágósertés ára.

A szakértő szerint pedig a sertéstenyésztők a korábbi piaci veszteségeiket tudják most ezzel pótolni.

 

Kezdőkép illusztráció, forrása: google.com