A kormány január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a sertéshús áfáját, ezzel egy időben pedig újra megindult a falvakban a klasszikus háztáji állattartás.

– Magyarországon az elmúlt időszakban 10-15%-kal csökkent a sertéshús felvásárlási ára az import áruknak köszönhetően, ezért az elmúlt hónapokban visszaesett a hazai tenyésztés. A legtöbben veszteséggel zárták az évet. Ezért úgy gondolom, a legjobbkor csökkentették az áfát, hiszen ez a változás lehetővé teszi a fogyasztás növekedését – fogalmazott Simon Attila, mezőgazdasági szakértő.

Szakemberek szerint a megnőtt kereslet miatt az elkövetkezendő hónapokban kevesebb sertés jelenik meg a piacon, hiszen a tenyésztéshez időre van szüksége az állattartóknak. Ezzel szemben úgy vélik, a magyar hús fogyasztása minőségi garancia az értékes tápanyagbevitelhez.

 

Kezdőkép: goggle.hu