Drámapedagógiai továbbképzést tartottak a Hatvani Varázskapu Óvodában. A képzésen a drámapedagógia adta lehetőségekről, a mesefeldolgozás sokszínűségéről, a gyermekek fejlesztésének és kiteljesedésének számos módszeréről tanulhattak az óvónők. A hatvani óvodapedagógusok mellett Jászfényszaruról, Pusztamonostorról, Gyöngyösről és Zagyvaszántóról is érkeztek a programra.

Varsányiné Kondek Mónika elmondta, a képzés évek óta hasznos tudástárat jelent a résztvevők számára. – Az oktatás célja, hogy az óvónők ötleteket, módszereket sajátítsanak el arra, hogy miként tudják a mesét feldolgozni. A tapasztalat az, hogy az ilyen események után sokkal több mozgással és eszközzel tudják fejleszteni a gyermekeket – közölte a Hatvani Varázskapu Óvoda vezetője.

A drámapedagógiának köszönhetően a kicsik gondolkodása, anyanyelvi képessége, képzelőereje, megnyilatkozási formái színesednek és fejlődnek. A Bihari Kiss Endre által vezetett drámapedagógiai képzés a magyar népmesékre épített. Az eseményen a népmese szakrális üzenete, szimbólumrendszere és feldolgozási lehetőségei álltak fókuszban. A pénteki tréning meséje a karácsonyhoz, a fény születéséhez kapcsolódott, a játékos feladatok pedig a bizalom érzésének erősödését célozták meg.

A drámapedagógus zárásként hozzátette, az óvodások ősbizalommal születnek, számukra a mese ösztönösen érthető és átélhető történet. A felnőtteknek azonban újra kell tanulni a bizalmat, ezért épülnek ezen érzelem fejlesztésére a játékok.