Az elmúlt időszak leginkább elterjedt csalási módszere egy nyeremény-bejelentő telefonhíváson alapul. A híváskezdeményezők többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel akár, gyanútlan sértetteket hívnak fel, kiadva magukat az egyik telefontársaság vagy gazdasági cég munkatársának. A hívás alkalmával bejelentést tesznek, miként egy nyereményjátékban pénzösszeget vagy nagy értékű tárgyat nyert a kiválasztott szerencsés. Ezt követően a nem létező nyeremény átvételére invitálják őket. A csalásra irányuló telefonálás elkövetője arra kéri a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre úgy, hogy egy – a lakhelyéhez közeli – ATM automatához irányítja és ott, az általa diktált tranzakció végrehajtására kéri. A telefonhívást kezdeményező ezt szabja feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára. Az átutalást követően azonban a – nem létező – nyeremény nem érkezik meg. Aki követte, illetve követi a lépéseket, azon kapja magát, bűntett áldozatává vált.

A trükkös csalások újszerű elkövetési módja továbbá, hogy a NAV nevében is jelentkeznek telefonon, majd adóhátralék befizetésére kényszerítik az áldozatokat. A sértettek közül, néhányan ezt meg is tették és követték a telefonos utasításokat, és csupán ezt követően derült ki számukra, hogy nem az adóhatóság, hanem egy magánszemély számlájára utaltak pénzt.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztálya arra kéri a lakosságot, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat. Továbbá, a csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre, ellenben hívják fel az adott szervezetre hivatkozó központi telefonszámát és ellenőrizzék le a hívás, illetve az üzenet valóságának tartalmát.

Bár a trükkök, módszerek időről-időre változnak, megújulnak, a velük szemben történő védekezés azonban változatlan. Így a házalások során elkövetett csalás, lopás is előfordul manapság is. Az idősebb hozzátartozókkal nagyon fontos tudatosítani és naprakészen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat. Úgy mint:

  • Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok!
  • A kaput, a lakás ajtaját, az olyan nyílászárókat, amelyeken keresztül észrevétlenül be lehet jutni a lakásba, akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak!
  • Egyedül tartózkodás esetén, addig ne engedjenek be idegeneket – bármilyen csábítóan jó üzletet kínálnak is, és ne adjanak át pénzt – bármire hivatkozzanak is!

Az alábbi linkeken egy rövid ismertetőt, valamint egy játékot tekinthetnek meg a legfrissebb csalásokra vonatkozóan:

https://www.youtube.com/watch;v=IvuegggFCAw

https://www.youtube.com/watch?v=V0r-V1MTgGE

 

Forrás: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság – Bűnügyi Osztály – Bűnmegelőzési Alosztálya

 

Kezdőkép: google.com