Tompa Z. Mihály beszélgetőpartnere a Hatvani Portrékban ezúttal Nagy László növényvédelmi szakember volt. Nagy László Csányon született, itt járt általános iskolába, majd a gimnáziumi éveit a Bajzában töltötte. A növények iránti szeretet már kisgyermekkorában is megmutatkozott. Felmenői dinnyetermesztéssel foglalkoztak, ő pedig szívesen besegített a földeken. A középiskola éveiben kacérkodott a közlekedésmérnöki hivatással, egy szerencsés véletlennek köszönhetően azonban Keszthelyre került, ahol növényorvosnak tanult. – A jelentkezés utolsó pillanatában szólt az osztályfőnököm, Németi Gábor tanár úr, hogy az iskolába érkezett egy növényekkel foglalkozó egykori bajzás tanuló, aki a keszthelyi egyetemre toborozott hallgatókat. Ez számomra egy döntő pillanat volt, már a beszélgetésünk során egyértelművé vált, hogy ez lesz az én utam – emlékszik vissza Nagy László.

A főiskola elvégzését követően visszaköltözött szülőfalujába, ahol egy évig a Búzakalász Termelőszövetkezetnél dolgozott, majd 10 évet töltött növényvédelmi szakemberként az állami gazdaságban. Szerteágazó érdeklődését jól mutatja, hogy emellett már 23 éve igazságügyi szakértőként is tevékenykedik. Szakértelmét számos elismeréssel jutalmazták, az év elején pedig növényvédelmi kategóriában megkapta az „Év Agrár Embere” kitüntetést, melyet Siófokon, egy nagyszabású gálaműsor keretében vehetett át. Hatvanban is többször megmérettette magát. A „Tiszta Virágos Hatvanért” elismerést öt alkalommal nyerte el, amiben fia és felesége segítette.

Nagy László szabadidejében is aktívan tevékenykedik. A sakkozás mellett a táncban és a fényképezésben is otthonosan mozog. Mint mondta: nagyon elégedett az életével, ha egy kívánsága lehetne már csak egy unokát szeretne. A beszélgetés során több zene is elhangzott, a növényvédelmi szakember pedig citeratudását is bemutatta a közönségnek.