Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Art Campet itt Hatvanban. Egy hét a művészetről, művészeknek. Kedden a tábor megnyitóját a Városházán tartották, ahol Schoblocher Bernadett, a Hatvani Tourinform Iroda vezetője és Horváth Richárd is üdvözölte a testvérvárosok látogatóit. – Kiváló alkalom, hogy megismerjük egymást, hisz több nemzetiség, több kultúra találkozik a program kapcsán – mondta Hatvan polgármestere, majd hozzátette: a testvérvárosi kapcsolatokat mélyíthetjük, emellett a művészek tanulhatnak is egymástól.

A holland és török testvérvárosokkal nagyon jó a kapcsolat, így a korábbi évekhez hasonlóan idén is képviselik országaikat a művésztáborban. A tábor vezetője szerint sokat lehet tanulni mind szakmailag, mind emberileg ebből a programból, ugyanis átadjuk egymásnak azokat a kulturális értékeket, amiket magunkban hordozunk. Továbbá úgy véli, a fejlődő város vizuálisan is egyre többet ad és mutat a múltjából is, így művész szemmel Hatvan egyre inspirálóbb. – Egyrészt hatvani impressziók jelennek meg az alkotásokban, másrészt az alkotói szabadság fennáll, tehát miden művész a saját stílusát mutathatja meg itt is – fogalmazott Mátyássy Gábor, majd hozzáfűzte: idén a hollandok Piet Mondian, holland festőművész stílusát tűzték ki célul, amelyet ő maga is kíváncsian vár, hogy az absztrakt művészetben, miként fogják megjeleníteni Hatvant.

Wiel Verdiesen, a holland résztvevők egyike, 3D-ben gondolja újra Mondian festményeit. – 1917-ben, Hollandiában a modern művészeti forradalom kapcsán jelentek meg ezek a stílusjegyek először, most ezeknek az inspirációit használom és elevenítem fel a 100. évforduló alkalmából – részletezte a holland művész. Hozzátette: felfedezett néhány olyan alapvető stílusjegyet a térkövekben, az ablakkeretekben itt Hatvanban, amit kicsit díszítve, különleges Mondian festményekhez hasonló absztrakt alakzatok felfedezhetők fel.

Előző évben, a szobrászat is jelen volt, viszont idén, grafika, festmény, tűzzománc és komputergrafika készül a táborban. Az itt elkészült alkotások szeptemberben megtekinthetők lesznek a galériában. A táborozás egész héten tart és több helyszínt érint. A művészek gyűjtöttek inspirációt szabadtéren is, de fő bázisukat a Grassalkovich Művelődési Ház adja. Sok segítséget és szellemi támogatást ad a Hatvany Lajos Múzeum is. A tábori alkotásokon kívül, a résztvevőknek lehetőségük nyílt a hatvani és a környékbeli nevezetességeket is meglátogatni, bort kóstoltak Abasáron, a hétvégén pedig Hollókőre, Szentkútra és a boldogi tájházba is kirándulnak.