A fogak ápolása ugyanolyan fontos, mint a testmozgás, az egészséges táplálkozás, vagy a betegségek elleni védelem. A szájápolási rutin egyfajta rituáléként jelenik meg az emberek mindennapjaiban, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen praktikákat kell nap mint nap alkalmazni az ép és egészségek fogak érdekében. Istók László fogorvos szerint érdemes naponta legalább háromszor fogat mosni és félévente legalább egyszer szűrővizsgálatra menni. – A prevencióra kell leginkább figyelni. A szájvíz és fogselyem használata nagyban hozzájárul a fogak megőrzésében. A páciens és az orvos számára is az az elsődleges szempont, hogy megtartsuk a fogakat – részletezte a fogorvos. Hozzátette: a nem megfelelő szájápolás fogínyvérzéshez vezethet és fogkopást eredményezhet.

A cukros ételek, a túlzott szénhidrátfogyasztás is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy tönkremenjenek a fogaink. Ennek elkerülése érdekében érdemes csökkenti a szénhidrátbevitelt, a cukros élelmiszereket pedig egészségesebbre cserélni, üdítő helyett pedig vizet inni. A szakember azt tanácsolja, hogy – amennyiben lehetőségünk van rá – a főétkezések közötti nassolások után 5 perccel mossunk jó alaposan fogat, hogy az ételmaradékok ne károsítsák fogainkat. A fogkefe mérete és formája sem mindegy. Törekedni kell arra, hogy olyan eszközt alkalmazzunk, ami a legmegfelelőbb számunkra, egy közepesen kemény fogkefe tökéletes választás lehet. A fogkrémek esetében mindig kérdéses, hogy a fluorid tartalmú termékek valóban károsító hatásúak-e. Istók László elmondta, kis mennyiségben nem árthatunk vele a fogainknak, bátran választhatjuk akár naponta is.

A kismamák fogainak védelmére különösen érdemes figyelni. Az áldott állapotban lévő nők esetében a fogínygyulladás okozhatja a legtöbb problémát.