Végighaladva a kiállított alkotásokon, sokszor fel sem tűnik, hogy két élesen elkülönülő technikával készültek azok. Messziről látszik a képek közötti harmónia, jól kijönnek a színátmenetek és a kapcsolat. Ennek pedig egyszerű és ésszerű magyarázata van: Maldrik Gábor és Mátyássy Gábor gondolkodása sokban hasonlít egymásra. Mindemellett, a két művész régóta ismeri is egymást.

– Korábban a kastély kertjében működött egy kollégium, ahol oktatás is zajlott. Ezen a helyen, a frissen érettségizett Maldrik Gábort, mint az útját kereső fiatalt még tanítottam is. Akkoriban Sisa József tűzzománcos vette a szárnyai alá, de mi is jó kapcsolatot ápolunk azóta is egymással. Számtalan közös művésztelep és kiállítás jellemez minket. Innen ered a közös szellemiség – magyarázta Mátyássy Gábor.

A kiállítást Kocsis István nyugalmazott könyvtárigazgató nyitotta meg, aki a tárlat címére utalva kijelentette: egyértelmű, hogy a tűz az Maldrik, a fény pedig Mátyássy. Előbbi művész elmondta: igyekeztek még nem látott képeket hozni a közönség számára, ám vannak ismétlődő anyagok is. A lényeg az egység volt. Ő nagyméretű zománcképek mellett részletesebb, aprólékosabb rekeszzománc képeket is bemutatott a közönségnek.