A gyerekek nyári szünetét folyamatos programokkal teszik színesebbé szüleik. Napsütés, strand, játszótér, fagylalt. Ennek azonban több kockázata is lehet.  Ha nem figyelünk kellőképp bőrünk, szervezetünk védelmére, fájdalmas lehet a kikapcsolódást követő időszak. Ráadásul a bőrégés nem csak keserves érzés, hanem emellett veszélyessé is válhat. Ezért kellő odafigyeléssel kell nekivágni a szabadidőben töltött napoknak.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, a napvédő készítmények rendszeres alkalmazásával tehetünk egészségünkért. Az sem mindegy mikor tartózkodunk a napon. Ajánlott 11 és 15 óra között kerülni a közvetlen napsütést, és árnyvédett, hűvös helyen lenni – vonatkozik ez gyerekekre és felnőttekre is egyaránt. Rüdiger Bianka védőnő felhívta a figyelmet a megfelelő ruházat és a napvédő kozmetikumok rendszeres használatára. – Nagyon fontos a lenge, nyári öltözet a kánikulában, emellett a fejbőr védelmére is hangsúlyt kell fektetni. Sapkával, kalappal óvni kell a fejbőrünket, hisz azt másként nem tudjuk védeni – fogalmazott a védőnő. Emellett kiemelte, a bőrtípusnak megfelelő napvédő készítmények használatát; a gyerekek részére az illatmentes, bőrbarát, minél szenzitívebb összetételű kozmetikumokat. – Többször kell megismételni a napkrémek felvitelét, hisz főként a gyermekekről könnyedén leázik vagy leizzad az – hangsúlyozta a védőnő, majd kiegészítette; választhatjuk az UV védelemmel ellátott ruhaneműket is, viszont ekkor is a ruhával nem takart részeket ugyanúgy ápolni kell napkrémmel. Ha mégis bekövetkezett a leégés vagy csak kissé megpirultunk, a szakember gyógyszertári készítményeket ajánl a bőrápoláshoz. Ellenben a közhiedelemmel, a népi módszereket nem tartja elégséges megoldásnak. Kitért a kellő mennyiségű folyadékbevitelre és a magas víz- és béta-karotin tartalommal rendelkező zöldségekre, gyümölcsökre is, ugyanis néha még a felnőttek sem fordítanak kellő figyelmet a folyadékpótlásra, nem még a gyerekek. – Ők ugyanis a nagy játékban képesek abszolút megfeledkezni az ivásról, ezért érdemes félóránként, kisebb mennyiségű folyadékot adni nekik – tanácsolta Rüdiger Bianka.

Kellő odafigyeléssel, teljes mértékben kihasználható a nyári szabadidő. Jól választott napszak, napvédő krém vagy -ruha használata, gyakori folyadékpótlás és biztonságban lehetünk ebben a kutya melegben is.

Kezdőkép: H. Szabó Sándor