Zárjuk az évet s ekkor már reális képet kaphatunk arról, hogyan is alakult az év a mezőgazdaság egyes ágazataiban. Mindaz, ami a földeken, a termelőknél történik jelentős hatással bír személyes életünkre is, hiszen ennek a folyamatnak köszönhetően láthatunk olykor magasabb vagy alacsonyabb árakat a boltok polcain.

Simon Attila részletesen beszélt az egyes mezőgazdasági szektorokról. – A szántóföldeken az esők jókor jöttek, jelentős eltérés nem volt az elmúlt évhez képest, egyes helyeken azonban rekordok születtek a termést illetően – mondta a mezőgazdasági szakértő.

– A gyümölcsösöknél a húsvét hétfőn beköszönő fagy jelentős károkat okozott, emiatt nagy mennyiségek nem keletkeztek a földeken. Ez volt az oka annak, hogy a meggy háromszoros áron került piacra nyáron. Az alma is igencsak drága, mivel kevés termés volt az idén. Jellemzően a narancs-alma árviszonyítás érvényes ebben a témában. Ez azt jelenti, hogy az alma lehetőleg ne legyen drágább a narancsnál. Idén azonban meg fogja haladni a magyar gyümölcs ára a narancsét, mert nincs elegendő alma sem hazánkban, sem Lengyelországban. A többi gyümölcsnél sikerült ellátni a belső piacot – részletezte Simon Attila.

A baromfitenyésztésben a madárinfluenza okozott károkat. Az állattenyésztés másik ágazata, a sertéstenyésztés azonban igencsak sikeres évez zárt, 2017 az elmúlt öt év legjobb sertéstenyésztő évének számít. A siker egyik oka, hogy szélesedtek az exportlehetőségek, illetve az alacsony áfák is jótékonyan hatottak az ágazatra.

A tejipar is hasonlóan pozitív tendenciát mutat, az idei év jobb volt mint az előzőek. Az elmúlt két évben a gazdáknak nehéz volt a helyzete, ugyanis a tej felvásárlása 50-70 Ft-os felvásárlási ár alá csúszott, miközben a tej literenkénti önköltsége 85-90 Ft körül van. Jelenleg a helyzet sokkal biztatóbb, a gazdák 100-110 Ft-ért adhatják le a termékeiket. – Az állattenyésztés összességében jó tendencia felé halad. A szántóföldeken vegyes eredmények születtek, a gyümölcsös szektor pedig bízik abban, hogy jövőre nem lesz fagy. Ebben az évben mezőgazdaságilag egy átlagosnak mondható évet zártunk. Azt azonban látjuk, hogy komoly átalakulás zajlik az iparágban, ami jelentősen átstrukturálja a termelők helyzetét – összegezte Simon Attila.