A Zagyva Hatvannál kilenc órakor 245 centiméteren állt, ugyanekkor Szentlőrinckátánál 236 centimétert mértek a szakemberek. Itt a riasztási szint 220 centiméter, ezért ezen a szakaszon elsőfokú riasztás lépett életbe. Hatvannál az elsőfokú riasztási szint 310 centiméter, ezért jelenleg nincs érvényben riasztás. Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a szakemberek folyamatosan figyelik a Zagyva vízállását.

– A kollégáink 12 órás megfigyelőszolgálatot látnak el és mérik a Zagyva vízszintjét. Minden eshetőségre fel vannak készülve és folyamatosan figyelik, hogy az érintett szakaszon van-e olyan dugasz vagy torlasz, melyek lefolyási akadályokat képeznek, vagy esetleg a védekezés szempontjából a későbbiekben problémát okozhatnak – tájékoztatott – Szilágyi Attila.

A jelenlegi előrejelzések alapján péntek és szombat körül a Zagyva vízgyűjtőterületén 30 milliméter csapadék várható. Amennyiben ez bekövetkezik, kialakulhat egy nagyobb árhullám. Jó hír azonban, hogy a Mátrában, a Medvesben és Cserhátban már elolvadt a hó, a víz addigra lefolyik, mire újabb esőzést jósolnak a meteorológusok.

Fotó: Albert Péter