Három éve kezdtek el foglalkozni a bogyós növényekkel egy kerekharaszti mezőgazdasági vállalatnál. Akkor még csak egy fajtájával, a lucullus nevet viselő – a tradicionálishoz képest kisebb, keményebb húsú, hosszúkás termésű – paradicsommal, amely akár két hétig is képes tartani a frissességét. Az idei szezontól kezdve bővült a paletta a hagyományos, nagyméretű, lédús paradicsommal.

– Az elmúlt három év alapján, olyan tapasztalati tőkét tudtunk felhalmozni, ami alapján megbízható a termény – szögezte le Racsmány Dániel, az Econovum Kft. ügyvezetője. Kifejtette: ismerik a vetőmag habitusát, emellett olyan high-tech technológiát alkalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy minőségi termést produkáljanak. – Már a kezdeteknél figyelni kell a minőségre, ezért fémzárolt vetőmaggal dolgozunk, ugyanis itt dől el a végeredmény azzal, hogy mit vetünk el a földbe – fogalmazott a mezőgazdasági szakember. Jelenleg az UG3002-es és az ACE55-ös kóddal ellátott paradicsomfajtával rendelkeznek, amelyeket konvencionális módon termelnek. Ez azt jelenti, hogy műtrágyát használnak a hatékony és hatásos eredmény érdekében. Az egyébként bio-szemléletű ügyvezető törekszik a minél zöldebb módszerek alkalmazására, így jövőképük leghangsúlyosabb fejezete erre terjed ki. Jelenleg egy preventív permetezési technológiát alkalmaznak a kártevők elleni védekezésre, amely a megelőzésre alapuló módszer. A minimális, de szükséges vegyszert a gyökereinél adagolják a növénynek, a csepegtető öntözőrendszeren keresztül. Ezen a rendszeren történik a föld tápanyagpótlása is, így tulajdonképpen a 4000 négyzetmétert behálózó, 6 kilométeres rendszer multifunkcionális feladatot lát el.

A mezőgazdaság legnagyobb nehézsége, a befolyásolhatatlan időjárással folyó harc. Ehhez alkalmazzák a föld nedvességének mérésére szolgáló eszközt. – Csepegtetéses eljárással öntözzük a palántákat, mindehhez egy műszer segítségét kérjük – fogalmazott a Racsmány Dániel. Kiegészítette: két földzónában, 30 és 60 centiméteren jelzi a mérőeszköz a föld víztartalmát, így egyenesen a gyökereket körülvevő státuszról kaphatnak visszajelzést. – Van, mikor a leveleken vagy a termésen a vízhiány árulkodó jelei mutatkoznak, de mi nem erre reagálunk. Igyekszünk egyensúlyban tartani a paradicsomnak komfortos talajállapotot – magyarázta a szakember. Összességében a csepegtető rendszeren keresztül akkor és az adagolható, amit éppen igényel a növény fenológiai vagy vegetatív fázisa. Következésképp, a növény szinte teljesen ellenálló lesz az időjárási viszontagságokkal szemben, így tartható a megcélzott mennyiség, amelyet adott időszakban le szeretnének hozni.

A paradicsom felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak és passzírozva üdítőitalnak is. A sokrétű felhasználás mellett pedig megannyi vitamin és hasznos tápérték is kimutatható benne. Többek között magas A és C-vitamin tartalma, de karotin és  likopin nevű anyag  is található benne. Utóbbi erős antioxidáns, ezért képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. Emellett a szem és az agy mindennapi működéséhez segít hozzá – ismertette Racsmány Dániel a paradicsom fogyasztásának előnyeit.

 

Fotó: H. Szabó Sándor