A hideg, nyirkos, fagyos időjárás az állatok szervezetét is megviseli, ezért a gazdáknak érdemes már jóval a tél beköszönte előtt felkészülniük erre az időszakra. A kint tartott kutyák esetében a legszükségesebb tennivaló a kutyaház leszigetelése. Rudas Aranka, a Kutyaszív  Állatmentő Közhasznú Alapítvány elnöke hangsúlyozta, egy kevés szalma- vagy takaróbéléssel is sokat tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünk komfortosabban érezze magát a hidegben is. – Az élelmiszeradagolásra és az ételek minőségére is nagyobb figyelmet kell szentelni ilyenkor. Ha tehetjük, nagyobb adagokat adjunk négylábúinknak és a húsról se feledkezzünk meg – emelte ki Rudas Aranka.

Az elkóborolt kutyákra is érdemes odafigyelni a hidegebb időben. Egy kis étel és friss víz kihelyezése a kerítés elé életmentő lehet ezeknek az állatoknak. Rudas Aranka mindenkit arra biztat, hogy azok, akik elkószált négylábúval találkoznak az utcán bátran keressék fel az alapítványt.

A Hatvani Vadasparkban is kiemelten figyelnek az ott élő állatokra ebben az időszakban. Timár Dávid, a park vezetője elmondta, különleges csemegékkel teszik elviselhetőbbé a fagyos napokat az ott élők számára. – Kukoricát, árpát, szénát és lucernát már betáraztuk télre, a meglévő mennyiség pedig elegendőnek bizonyul. Ínyencségnek cukorrépát is adunk az állatoknak, hiszen fontos, hogy a jószágok és vadak még a csípős hideg előtt kellő kondícióban legyenek – hangsúlyozta Timár Dávid.