A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban, ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ünnep alkalmából kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak országszerte.

Hatvanban több évtizede minden kulturális intézmény a saját profilján szervez rendezvényeket. Az idei évben közösen szervezte meg a magyar kultúra rendezvényét a Grassalkovich Művelődési Ház, a Hatvani Galéria, az Ady Endre Könyvtár és Hatvany Lajos Múzeum. Ennek keretein belül a Magyar Örökség Díjas Misztrál együttest hívták meg a szervezők egy közös városi rendezvényre a Grassalkovich-kastélyba. A Misztrál együttes többször is járt a városban, repertoárjukban magyar és külföldi versek megzenésítése szerepelnek.

Az ünnepséget Horváth Richárd polgármester nyitotta meg köszöntőjével. Beszédében kiemelte: a magyar nép a történelem során sokat szenvedett és számos megpróbáltatáson ment keresztül, mégis mindent túlélt és megmaradt erősen Európa közepén. – A történelmünk és az egyedülálló anyanyelvünk az egyik legfőbb erő, mely a magyarságot összetartja – tette hozzá beszédében a városvezető.

A Misztrál együttes 1997-ben alakult s megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is.

A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek és többféle hangszeren játszanak. – A Jóisten volt az a felettes erő, amely az együttest több mint húsz éve egyben tartja. Gyakran a családjainkkal sem töltünk annyi időt, mint egymással a koncertek és az előkészületek miatt, mégis a csapatunk az évtizedek alatt egységben és egymás iránti tiszteletben maradt együtt és így tudunk folyamatosan alkotni – mondta Török Máté, az együttes zenésze.

Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A hétfő esti hangversenyen az első dalként a Boldogasszony Anyánk megzenésített imádsága hangzott el, mely Kölcsey Ferenc műve előtt a katolikus magyarság néphimnusza volt. Ezek után a koncerten számos magyar költő megzenésített versét és népdalfeldolgozását élvezhette a közönség.

Az ünnepségen Rémán Barbara, a Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium 11. osztályos tanulója elszavalta Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeményét.

Fotó: Albert Péter