Csipkék, flitterek, figyelemfelhívó ruhák és ritmusos zene töltötte meg a Nagy Endre Rendezvénytermet szombaton. – A hely, ahol ünneplik a táncot, s tánccal ünnepelnek – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvényt Horváth Richárd polgármester. A városvezető a helyi nevezetességekre is felhívta a versenyzők és kísérőik figyelmét, és arra biztatta őket, hogy tegyenek egy sétát Hatvanban  mielőtt hazaindulnának.

– Nézzék meg a kastélyt, a kastélykertet, a főteret, látogassanak el a vadasparkba, kóstolják meg a Hatvani Sert a Hatvany Lajos Múzeumban, gyűjtsenek jó élményeket a városról és vigyék tovább jó hírünket önök is – invitálta a jelenlévőket.

Kilencedik alkalommal rendezték meg ezt az országos Hatvani Kupa táncversenyt. Délelőtt gyűjthettek pontokat az indulók a továbbjutásért, délután pedig a szabadidős versenyeket tartották, ahol szóló, duó és formációs tánccal is a parkettre léptek. Gyermek, junior, ifjúsági és felnőtt korosztályokban, standard- és latintánc-kategóriákat különböztettek meg a verseny során. A nagyszabású rendezvény helyszíne logisztikailag jó helyen fekszik, így Debrecenből, Budapestről, Pécsről és még Szombathelyről is érkeztek versenyzők.

A sülysápi Balogh Daniella és Hrustinszki Ádám még csak 11 évesek, de már 5 éve egy párt alkotnak. Az ország szinte minden táncversenyén részt vesznek, latin táncokkal indulnak. – A tánc egy kifejező eszköze az érzelmeinknek. Örömöt és bánatot is ki lehet táncolni magunkból – mondta egyetértve a páros mind a két tagja. A hatvani Varga Kristóf csak a szülei hatása miatt kezdett el táncolni, de azóta nagyon megszerette. Felszabadulttá tette a tánc és boldogan jár edzésekre és versenyekre is. A Budapestről érkező Botos Mercédes Melinda és Fésűs Ákos a gyerekek korosztályában II. D Latin kategóriában első, II. D Standard kategóriában pedig második helyezést érek el az idei hatvani megmérettetésen. Sikeres eredményeik közül a legbüszkébbek a Budapest bajnoki címükre. Komoly felkészülést igényelnek a versenyek, heti háromszor 4 órát gyakorolnak. Számukra a tánc jelenti az életet, így legnagyobb álmuk az, hogy világbajnokká váljanak.

Kozma Gábor szervező, a Cit-Car TSE vezetője szerint 4 szempont alapján értékel a zsűri. – A legnagyobb súlyozással a zenét és a zenére való mozgást értékelik, majd a testtartást és a test vonalát, a koreográfiát és annak előadásmódját, illetve az erőnlét is nagy jelentőséggel bír a pontozás során – sorolta.

A program délelőtt kezdődött és egészen késő estig tartott. A nap elején az osztályos versenyekre 140 nevező páros, a délután folyamán pedig 29 szólista, 84 páros nevezés és 13 formációs csoportot láttak vendégül standard és latin kategóriában. A versenyzők között csaknem 750 oklevelet, 56 kupát és 424 érmet osztottak ki, az E-D-C osztályos és szabadidős versenyeken.