Kocsis István kultikus személy a városban: az Ady Endre Könyvtár egykorit igazgatójaként sokat tett Hatvan kulturális fejlődéséért. Tompa Z. Mihállyal arról is beszélt a rendezvényen, hogy mikor jelentkezett a könyvtár igazgatói pozíciójára, pontosan tisztában volt azzal, mire vállalkozik. – Nagyon sok időt töltöttem Békés György társaságában, képben voltam a gyűjtemény teljesítőképességét illetően is és ismertem a kolléganők nagyszerűségét – emlékezett vissza. Mint mondta, akkor a könyvtár a lehető legnyomorultabb körülmények között szorongott a Szövetkezet utcai székházban. Ezt hozzáépítésekkel is fejlesztgették. Kocsis István hangsúlyozta: a könyvtárban, a könyvek nyújtotta alapvető művelődés mellett, számtalan egyéb lehetőség is volt. Az ajtajukon a művészeti sokszínűség szinte kopogtatott, csak a lehetőségek szabtak határt. Az élő irodalmat író-olvasó találkozókkal lehet megjeleníteni, befért hozzánk a kamaramuzsika és a térbeli adottságoknak megfelelő kamarakiállításokat is rendeztünk – fogalmazott.

Kocsis István leszögezte: büszkék voltak arra, hogy a ’90-es években, mikor volt 80 olyan beiratkozott olvasójuk, akik az ország különböző egyetemeire, főiskoláira jártak, nem az OSZK-ba és a Szabó Ervinbe mentek a tanulmányaikhoz szükséges irodalmakért, hanem hozzájuk. És mindent meg is találtak, amire szükségük volt. Mindemellett az volt a szemléletük, hogy a könyvtárnak nem szabad egy légüres térnek lennie, meg kell tölteni élettel, közösségekkel. – Egy könyvtárnak nem csak arról kell szólnia, hogy könyveket lehet itt kikölcsönözni. Ennek egy olyan helynek kell lennie, ahol jó találkozni, meginni egy kávét, társas együttműködéseknek kell megvalósulnia. Kellenek a klubok, a programok. Mindezt úgy, hogy az eredeti funkciót sose feledjük el – mondta.

A tavaly díszpolgári címmel is kitüntetett Kocsis István programján Juhász Flórián és a Grassalkovich Énekegyüttes is közreműködött.