– Ezekben a napokban sorra kapjuk az önkormányzat által benyújtott, ám korábban elutasított TOP-os pályázatokkal kapcsolatos kedvező híreket – tájékoztatott Horváth Richárd polgármester. Elmondta: eddig már hét pályázat felülvizsgálatáról született pozitív döntés, s várható, hogy hamarosan továbbiak elbírálásáról is megkapják az értesítést.

A városvezető az előzményekről közölte: Hatvan számos TOP-os pályázatot nyújtott be, de csak kevésről született számukra kedvező döntés. Összességében több milliárd forintot szerettek volna elnyerni különféle feladatokra, ám mindössze egy 22 és fél milliós támogatást nyertek el, noha – szavai szerint – valamennyi benyújtott pályázatuk megfelelt a kiírásban megfogalmazott követelményeknek, s ezt a szakminisztériumok is elismerték.

– Polgármesterként kötelességem, hogy minden fórumon kiálljak az igazunk mellett – mondta Horváth Richárd. – Fellebbeztünk, aminek az lett az eredménye, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősített abban, hogy helyesen jártunk el. Kilátásba helyezte az elutasított pályázataink felülvizsgálatát, amely már el is kezdődött. A minisztérium munkatársai bekérték a dokumentációt, s hét pályázatunk kapcsán már vissza is vonták az elutasító döntéseket, így jó esély van arra, hogy megkapjuk a támogatást. Emellett a további, korábban eredménytelennek nyilvánított pályázatainkat is felülvizsgálják.

Nem kevés pénzről van szó. A már felülbírált pályázatok között szerepel a Szent István Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola energetikai korszerűsítése több mint húsz-, illetve tizenhétmilliós támogatással, az Ady Endre Könyvtár felújítása 230 millióból – erre nemrég nyertek más forrásból egy jelentős összeget, amit a mostani pályázat sikere esetén a belső helyiségekre fordítanának, s az újonnan elnyert pénzből az épület külső hőszigetelését is korszerűsíthetnék –, továbbá 117 millióra pályáztak a Városgondnokság épületének a korszerűsítésére, 42 millióból újítanák fel a Bástya utcai rendelőt, valamint több mint 74 millióból a Kocsis Albert Zeneiskola épületét. Fontos „részlet”, hogy valamennyi pályázat száz százalékos intenzitású, vagyis az önkormányzatnak nem kell a saját költségvetéséből hozzátennie.

A korábban elutasított pályázatok között szerepel a Damjanich János Szakképző Iskola kollégiumának a korszerűsítése is, de ezt más forrásból biztosították, s itt már a munkálatok is elkezdődtek. Egyedüli sikerként négy óvoda – Napsugár, Csicsergő, Varázskapu, Gesztenyéskert – energetikai korszerűsítésére nyertek támogatást, mégpedig a fentebb említett 22 és fél millió forintot.

– Reményeink szerint hamarosan újabb döntésekről is tájékoztathatom a közvéleményt – jelentette ki Horváth Richárd polgármester.