Elsőként Mérai Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő számolt be a tűzoltósági, a főügyeleti és az integrált hatósági szakterület munkájáról. Az év első felében 1595 esetben riasztották a megye hivatásos tűzoltóit, 994 esetben tűzhöz, 601 esetben pedig műszaki mentéshez. Idén tavasszal jelentős számban fordultak elő szabadtéri tűzesetek a rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt – mondta el a főfelügyelő. Beszámolójában kitért a katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatok jelentőségére is.

Koós Zoltán tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásáról, a mentőszervezetek jelentőségéről tartotta előadását. Hangsúlyozta, hogy összesen 36 települési mentőszervezet van a megyében, akik mára megszerezték a nemzeti minősítést is. Kiemelte, hogy a következő félév legfontosabb feladata a megyei mentőcsoport újraminősítési gyakorlatának végrehajtása.

Az iparbiztonsági feladatokat Varga Sándor tűzoltó ezredes, iparbiztonsági főfelügyelő ismertette. Beszélt a veszélyes áruk szállításának ellenőrzéséről, a veszélyes ipari üzemek felügyelet alatt tartásáról. Szót ejtett még a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelme érdekében szervezett gyakorlatokról és a felkészítésekről.

A gazdasági igazgatóhelyettesi szervezet beszámolóját Czinege Lászlóné tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes tartotta, aki ismertette a költségvetési, a műszaki és az informatikai osztály teendőit. Részletezte a költségvetési adatokat, valamint áttekintést adott az ingatlanokról, a jövőbeni tervekről. Sinkáné Mészáros Zita tűzoltó őrnagy, a humán szolgálat féléves tevékenységét elemezte, mely során betekintést engedett a szakterület tevékenységébe. Az idei év fontos feladata az elektronikus ügyintézés bevezetése a humán szakterületen is. Az ellenőrzések számát, fajtáit és a megállapításokat Király Hajnalka tű. alezredes, ellenőrzési szolgálatvezető mutatta be. Ismertette a revizori és szakmai vizsgálatokat, valamint a mobil ellenőrzések tapasztalatait.

Az igazgatóság hivatalvezetője, Hevesi Katalin tűzoltó alezredes beszámolójában hangsúlyozta az elektronikus iratkészítés, digitális aláírás jelentőségét, beszélt a jogi és a kommunikációs munkáról. Kiemelt figyelmet fordított a szakterület az adatvédelemre és a közérdekű bejelentések kezelésére.

Végezetül Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, az igazgatóság vezetője értékelte a féléves tevékenységet, megköszönte az állomány munkáját, majd feladatot szabott a szakterületi vezetőknek a második félévre.

heves.katasztrofavedelem.hu