Már 45 éve tevékenykedik a városban a Gáspár András Bajtársi Egyesület. A jubileum alkalmából nagyszabású ünnepséget tartottak szombaton, melyet a Korona Étterem és Panzióban szerveztek. Kőszegi Ferenc, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a klub 1973. február 16-án alakult, akkor még Hunyadi János Nyugdíjas Klubként, melynek tagjai nyugállományba vonult tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök és Hatvanban katonai szervezetnél dolgozók voltak. 1989-ben nevet változtattak és II. Rákóczi Ferenc Nyugállományú Honvédők Egyesületként szervezték mindennapjaikat. Kitért rá: a 2009-es év fordulatot hozott életükben, ekkor az addigi működési forma megtartása mellett a szervezet felvette a Gáspár András Bajtársi Egyesület nevet. A hatvani csata vezénylő parancsnokának neve egyszerre jelentett kötődést a város felé és kifejezte a tiszteletét az egykor Hatvanban működő 301. Gáspár András Műszaki Mentőezred emlékének. Legfontosabb céljuk, hogy ápolják a történelmi hagyományokat, valamint feltett szándékuk, hogy segítsék a kapcsolatfelvételt a Gáspár Andráshoz köthető települések és a nevét viselő intézmények között. Munkájukat Hatvan is elismerte, 2015-ben „Hatvan Város Pro Urbe” díjat vehettek át.

Horváth Richárd polgármester kiemelte: Az, hogy a bajtársi egyesület már 45 éve aktívan része a település életének jól mutatja, hogy Hatvannak szüksége van olyan összetartó közösségekre, akik a jövőt építik.

Hazuga Károly nyugalmazott altábornok, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke leszögezte: a Gáspár András Bajtársi Egyesület sikere elsősorban a tagok kitartásában és lelkesedésében rejlik. – Alapvetően egy katonai társaságról beszélünk, akikhez az elmúlt években egyre több civil is csatlakozott. Feladatuk, hogy őrizzék a régmúlt emlékét, új tradíciókat teremtsenek és átadják az utókor számára a megszerzett tudást – fejtette ki.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége több rangos kitüntetést is adományozott azoknak a résztvevőknek, akik kimagasló cselekedeteikkel hozzájárultak az egyesület fejlődéséhez, működéshez. Egyben azt is bejelentették, hogy a Gáspár András Bajtársi Egyesület elnöke, Kőszegi Ferenc, az országos szövetség észak-magyarországi vezetője lett.

Az ünnepségen a Honvéd Művészegyüttes szórakoztatta a jelenlévőket, majd az ebéd elfogyasztása után tortával ünnepelték a jeles alkalmat.

Fotó: Ocsovai Zoltán