Ládákba, vödrökbe gyűjtik az almát betakarításkor. Habár az ország nyugati részében a termést komolyan megrongálták a fagyok, a Zagyva mentén, sok telken szép almafák nőttek. A sok csapadéknak és a megfelelő növényvédelemnek köszönhetően nagy almák teremnek idén. A legkeresettebbek Magyarországon a klasszikus almafajták: a jonatán, a golden vagy a starking. – Itt, Hatvan környékén a gazdák a fogyasztói igényeket tartják leginkább szem előtt. Ez alapján az egészséges, nagy és piros gyümölcsöket kedvelik leginkább. Emellett fontos az íz is, két fajta almát különböztetünk meg: a savanyút és az édeset. Nagyon változó, hogy mire van igény – fejtette ki Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

Az utóbbi húsz évben a jonatán alma termesztése háttérbe szorult a fajta érzékenysége és rossz tárolhatósága miatt. Az idarednek nagy piaca lett Magyarországon, emellett a tengerentúlról is egyre több almát importálnak hazánkba.