Földünk, környezetünk megóvása érdekében egyre több szervezet tesz lépéseket. Ennek következtében, idén először, a Hatvani Szent István Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez. Az iskola egyébként is nagy hangsúlyt fektet az egészség- és környezettudatosságra a mindennapokban. Az előző tematikus hét fókuszában a digitális világ állt, jelenleg a fenntarthatóság került előtérbe. A Földünket fenyegető veszélyek; a csökkenő energiakészlet, a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a vízhiány kiélezett jelentőségűvé váltak a XXI. században.

– Már kisiskolás korban szükséges a gyerekekkel megismertetni a téma fontosságát, ugyanis a szemléletváltásra ők a legfogékonyabbak – mondta a program szervezője, Szilágyiné Nagy Katalin. Hozzátette: különböző modulórákat tartottak az alsósoknak, míg a felsősöknek az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással kapcsolatosan állítottak össze vetítést a téma jegyében. Plakátok is készültek a héten. Cseppformájú poszterre tették személyes kreativitásukat a diákok az édesvízkészlet megóvásáról, valamint az újrahasznosítás jegyében, PET-palackokból csináltak különféle díszeket és használati tárgyakat a diákok. Műanyagból formált ember, állat, kalózhajó, karkötő és még sok más  alkotás készült. Szenczi Arnold pingvint, míg Kónya Dániel teknőst készített a műanyag palackból. Megtudtuk tőlük, hogy a tanító nénik és a család is a gyerekek segítségére volt az ötlet megszületésénél, de kifejezetten élvezték az egyéni és a csoportmunkát, otthon és a családban is. Diáktársuk, Laczi-Bugyiga Zsófia arról is beszámolt, számára a víz-kvíz tetszett leginkább a témahéten, ahol játékosan tanulhattak meg megannyi okosságot, míg Váczel Viktória a víz spórolásáról adta át a héten tanult információkat. Kézmosáskor, fogmosáskor elzárják a vizet, ezzel figyelnek otthon a mindennapokban a spórolásra.

A fenntarthatóságra való nevelés egy hosszú procedúra, amelyek alapvető lépéseit a Föld lakóinak kell elsajátítaniuk. Ez a témahét is arra inspirálja a gyermekeket, hogyan lehetnek tudatosak, emellett kreatívak egyidejűleg. A környezetünk védelme is egy csapatfeladat, ahol ha minél többen fogunk össze, annál nagyobb eredmény érhető el néhány apró praktikával. Így tartható fenn egy élhetőbb, egészségesebb környezet és hatékony gazdaság a jövő számára.