Több mint hetven napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a képviselő-testület, ritkán van ennyi előterjesztés egy ilyen ülésen. Rögtön a katasztrófavédelem beszámolójával kezdtek, akik megköszönték a támogatást. Az önkormányzat pedig ebben az évben is több eszköz megvásárlásával segíti a munkájukat. Megválasztották az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait és póttagjait, akik le is tették az esküt az ülésen. Elfogadták a kulturális intézmények és az önkormányzati cégek beszámolóját és munkatervét.

Megszavazták a város 2018-as költségvetését is. A polgármester elmondta: ennek kapcsán körülbelül 250 millió forintos hiányt kellett kezelni. Ez az összeg abból adódik össze, hogy változott a szolidaritási adót szabályzó jogszabály, így az önkormányzatnak még többet kell fizetnie. Ehhez jön hozzá a minimálbéremeléssel járó pluszkiadás, valamint hogy ezentúl a bírságok befizetése nem a városhoz, hanem a központi költségvetésbe megy. A polgármester elmondta, hogy ezt sikerült kigazdálkodniuk úgy, hogy megmaradtak a megszokott szolgáltatások, továbbra is lesz út- és járdafelújítás, valamint több városi fejlesztés is megvalósul. A költségvetés pedig nullásra jön ki. – A gazdálkodás stabil, átlátható, következetes, kiszámítható és a hatvaniak javát szolgálja – jelentette ki Horváth Richárd.

Napirenden volt a Zagyvakörnyéki hulladék-gazdálkodási társulás költségvetése is, amivel kapcsolatban a városvezető kifejtette, olyan többletköltségek jelentek meg benne, amik nagyon sokba kerülnek és amikre eddig nem volt szükség. Ilyenek az ügyvédi díjak és például az, hogy a korábbi ügyvezetőhöz képest a jelenlegi több mint háromszor annyit keresne, ami havi 1,5 millió forintot jelent.

Most is szó volt a TOP-os pályázatokról. Korábban a város több mint 9 milliárd forint értékben pályázott, és a megyei döntés alapján összesen mindössze 55 millió forintot nyert. Mindezt úgy, hogy a szakmai értékelés alapján kiválónak minősültek a pályázatok. Ezzel kapcsolatban pedig Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke levélben azt írta, az értékelések kapcsán a megyének nincs rálátása a szakmai pontszámokra. Adja magát, hogy akkor mi alapján döntötték el, hogy megfelelő-e a pályázat vagy sem? – tette fel a kérdést a polgármester, amire még nem érkezett válasz a megyétől.

A pályázatok felülvizsgálatát kérte az önkormányzat és nemrégiben Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is. Most új eljárásnak vetik alá ezeket, új szakmai bírálatokat kapnak és a megyénél újra szavaznak róla. Mindemellett a testületi ülésen többek között arról is döntöttek, hogy a Hangya áruház előtt megvilágítják a gyalogátkelőhelyet és új zebrákat is helyeznek ki a városban. Valamint szó volt arról is, hogy a Hatvan-Salgótarján vasútvonal 150. évfordulójára a felújított gőzmozdonyokat kiállítanák a Népkertben.