A városzászló bevonulásával kezdődött a város év végi ünnepsége a Nagy Endre Rendezvényteremben. Horváth Richárd polgármester sikeresnek értékelte a 2017-es évet. Mint mondta, egy stabil költségvetéssel dolgozó város megáll a lábán, ha ellenszél fúj is. A városvezető úgy vélekedik, akkor működik jól egy település, ha több stratégiai lábon áll.

A jelenben gondolkodunk és cselekszünk, hogy a jövőben elérjük közös céljainkat – hangsúlyozta. A gazdaság élénkítését, az oktatás és a turizmus fellendítését pedig kiemelkedő feladatnak nevezte Horváth Richárd. – Újabb munkahelyteremtő beruházás zajlik, amely ingatlanok építését vonzza magával – emelte ki a polgármester. A továbbiakban rámutatott a Hatvanban letelepedett cégek fontosságára. – A vállalatok által befizetett adókból tudjuk újítani az utakat és a járdákat – mondta. Hozzátette: a turisztika fejlődését többek között az is mutatja, hogy idén minden eddiginél többen látogattak a felújított hatvani strandra, és volt olyan hétvége, mikor háromezer látogatója volt a vadasparknak. Emellett a fejlesztéseket az oktatásra is kiterjesztik: budapesti egyetemekkel egyenértékű diploma szerezhető Hatvanban is. Horváth Richárd rámutatott: ezeken a területeken sokat lépett előre a város és újabb fejlesztési lehetőségek előtt áll a település.

A polgármester az ünnepségen bejelentette, hogy a város – ahogy fogalmazott – saját erőből 400 millió forintot nyert a helyi civil szervezetek támogatására és a városi könyvtár felújítására.

Az ünnepségen hatan vehették át Hatvan Város Polgármesterének Díszoklevelét. Elsőként Gulyás József, a Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanára és egykori igazgatója. Méltatásában kiemelték, hogy a szakember sokat tett a helyi kézilabdasport fejlődéséért is. Csapata NB II-be jutott. Díjazták Gulyás Katalint, Hatvan főkertészét is, akinek köszönhetően idén a hatvani lett az ország legszebb főtere. Munkája nyomán pedig többször is díjazták a városképet az elmúlt években. Díszoklevelet kapott Monori Géza az ötös iskola egykori tanára, a Hatvani Diáksport Egyesület alapítója. Testnevelőként sorra halmozta a kiváló sporteredményeket tanítványaival. Nyugdíjasként, a Bozsik Intézményi Program egyik zászlóshajója.

Valló Edének, a Grassalkovich Művelődési Ház igazgatójának több éves munkáját is méltatták az estén. Neki köszönhető, hogy népszerű rendezvénysorozatok indultak el a városban, Hatvan kulturális programjait folyamatosan gyarapítja.

Polgármesteri díszoklevelet kaptak egyes intézmények is. A Naplemente Nyugdíjas Klub, Sánta Gyula vezetésével, országszerte ismert közösség. A hatvani szüreti felvonulás és a Nemzedékek Vers, Mese és Prózamondó Versenye is hozzájuk köthető. Utóbbi különlegessége, hogy az óvodásoktól a szépkorúakig, minden korosztály képviselteti magát. Díjazták a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klubot is. A csapatot – Tóbi Tibornéval az élen – már a határon túl is ismerik. Táncfellépéseikkel több országos és nemzetközi táncversenyen is kiváló eredményeket értek el.

Az ünnepségen a kossuthos diákok az „Elveszett emlékek nyomában” című előadást adták elő, ahol a technika ördögét is megismertették a nézőkkel. Az eseményen bemutatták a „Hatvan gyermekrajzokon” című kiállítást, amelyen óvodások örökítették meg a város épületeit, eseményeit. A felhívásra érkezett legjobb alkotások díszítik Hatvan 2018-as falinaptárát.

 

Fotó: Albert Péter