Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a heves zivatarok és az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 km/h-t is. Délután főként az ország keleti részein elszórtan várható zivatar. Az ország középső részén átlagban 20 mm feletti csapadék is hullhat. Az északkeleti részeken felhőszakadásra és jégesőre is lehet számítani. Estétől már csökken a csapadékhajlam, majd késő este megszűnik.

A rossz időjárás, az év leglátványosabb égi jelenségével engesztel ki mindenkit. A többszörös bolygó- és csillagegyüttállás, szeptember 17-én és 18-án, napkelte előtt 1-2 órával, a keleti égen látható – tájékoztat az időkép.hu. Ma hajnalban a Mars és a Merkúr már nagyon szorosan megközelítette egymást. Hétfőn, napfelkelte előtt pedig mindehhez még csatlakozik a keskeny holdsarló is, amely szinte érinteni fogja a Regulust, az Oroszlán csillagkép legfényesebb csillagát. A Vénusz bő 2 fokkal lesz tőlük magasabban, miközben a horizont közelében a Mars és a Merkúr már közel 1 fokra eltávolodik egymástól.

Hétfőn már nyugodtabb idő várható. Változóan felhős lesz az ég, hosszabb napos időszakokra számíthatunk. Csapadék már nem valószínű. A légmozgás is legyengül, már csak helyenként kísérhetik élénk lökések a változó irányú szelet. Hideg, 5-11 fokos hajnalt követően, délután már csak 18-24 fokig emelkedik a hőmérséklet. Kedden újabb csapadékzóna érkezhet kiadós esővel, záporokkal.

 

Fotó: Albert Péter

Forrás: met.hu, idokep.hu