Az 1943. január 12-én a Don-kanyarban történt tragikus eseményre emlékeztek meg péntek kora este az Őrszem szobor előtt. Ez az a hely, ahol az akkor háborúba induló hatvaniak is gyülekeztek.

– Az előttünk járók példája arra tanít minket, hogy az örök igazsággal újra meg újra szembe kell nézni az embernek. A hazugság, a bűn mindig tragédiákat szül és mindig fájdalmat hagy maga után – kezdte beszédét Horváth Richárd polgármester.

Elmondta: a Don-kanyar nekünk, magyaroknak s egyúttal nekünk, hatvaniaknak egyaránt nem csak veszteségről szól, hanem kitartásról, emberekről, akik helytálltak, emberekről, akik hűségesek voltak a küldetéshez. A doni hősök emlékét megőrizni szent kötelességünk, hiszen ők 2000 kilométerre otthonuktól is a magyar hazáért harcoltak. Kegyelet- és tiszteletteljes emlékezés jár mindazoknak, akik hősi halált haltak, akik eltűntek, vagy akik hadifoglyokként várták a szabadulást. – Példát mutattak az országnak. S a példa ma élők számára is követendő. Ezt a példát követjük városunkban is. Mert városunk lakói is példát mutatnak. Példát összetartásból és kitartásból. Mi hatvaniak mindaddig összetartunk, amíg mi azt úgy akarjuk, mindaddig, amíg képesek vagyunk közös hagyományaink és ünnepeink méltó megtartására. Hiszen tudjuk, Hatvan a Hatvaniaké – jelentette ki a városvezető.

Ahogy fogalmazott: mint a doni csatában állták becsülettel hátországi támogatás híján eleink a támadásokat, az elmúlt néhány esztendőben sokszor kerültünk mi is nem várt támadások pergőtüzébe, de ennek ellenére becsülettel álltuk a sarat, s építettük tovább az olykor feltámadó ellenszélben is a várost. De úgy érzem, hogy mára már van elég erőnk ahhoz, hogy a magány és tehetetlenség érzésének helyét az összetartás és mindennapi tenni akarás érzése váltsa fel.

Koza József prépost atya rávilágított: a történelmi események fényében fontos, hogy tiszteljük, szeressük az embereket, megelőzve ezzel egymás életének kioltását. A családi kötelékek pedig olyan erővel hatnak az életünkre, amik átsegíthetnek minket az élet legsötétebb időszakán is. Ezért ezt a köteléket óvni kell. Az Őrszem szobrot Horváth Richárd polgármester, valamint Szinyei András és Lestyán Balázs alpolgármesterek koszorúzták meg. Ezután az emlékezők elhelyezték mécseseiket a műemlék előtt, így tisztelegtek a hős katonák emlékének.

Fotó: Albert Péter