Augusztus elsejétől már csak a 2016 után kibocsátott barna 2000 és a sárga 5000 forintos bankjegyeket fogadják el a kasszáknál.  A megújított bankjegyek a kibocsátásuk óta jelentős arányban terjedtek el a készpénzforgalomban. Ennek köszönhetően 2017. július 15-ig a 2000 forintos már több mint 70 százaléka, az 5000 forintos fizetőeszközök pedig 80 százaléka újakra cserélődött. Ezt az eladók is tapasztalják. Molnárné Hliva Margit ékszerbolti eladó elmondta: ő is rendszerint tájékoztatja azokat a vásárlókat, akik régebbi bankjegyekkel fizetnek náluk. Azt is hozzátette: az új 5000 forintos nagyon hasonlít a húszezresre, előfordul már, hogy összetévesztette azokat.

A boltokban és szupermarketekben plakátok segítségével is informálják a vásárlóközönséget, ám akadnak olyanok, akik nincsenek tisztában a pontos lejárati dátummal. – Úgy emlékeztem, hogy még két hónapig használhatom ezeket a bankjegyeket. Még nem gondoskodtam a beváltásukról– mondta el Sári Katalin.

A bankjegyek cseréje folytatódik ebben az évben. December 31-ig kivonják a régi 10000 és 20000 forintos bankjegyet is. Aki esetleg elfelejti beváltani az adott időpontokig a címleteket, az a hitelintézeteknél és postafiókoknál három évig, a jegybanknál pedig húsz évig díjmentesen megteheti azt.