A sport mindig fontos szerepet töltött be Nagy Ákos életében. A neveltetésének köszönhetően, a mozgás már gyermekkorában is fókuszt kapott. Kezdetben a vízi sportok; az úszás és a kajak-kenu, a későbbiekben pedig az erőemelés vált kedvencévé. A kétezres évek elején, a sportolónál félrediagnosztizáltak egy hasnyálmirigy gyulladást, ami miatt a mai napig I-es típusú cukorbetegségben szenved. A kétségbeesés helyett, a sportoló inkább profitálni próbált ebből a helyzetből is. – Megtaláltam a cukorbetegség pozitív oldalát, ez pedig a diéta, ami mindenképp szükséges a választott sportághoz is – mondta Nagy Ákos. – A helyes étkezés felelős az egészséges életmód támogatásáért és a versenysporthoz elengedhetetlen étrendhez – tette hozzá.

Nagy Ákos jelenleg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga versenyzője és számos eredménnyel bizonyította már, hogy ezzel az egészségügyi rendellenességgel is követheti álmait – akár versenyszerűen. Háromszor szerzett junior magyar bajnoki címet, kétszer nyert ezüstérmet világkupán és nemrégiben Moszkvában bizonyította rátermettségét. Az orosz fővárosban 37 ország versenyzője mérettette meg magát egymással. – Hatalmas álmom volt a moszkvai világversenyen részt venni, ahol többek között Svájc, Egyiptom, Olaszország, Németország és az USA is képviseltette magát – részletezte a sportoló. – A magyarok közül négyen érkeztünk a zord időjárásba – egészítette ki. – A mérlegelés jól sikerült, 80,7 kilogrammal sikerült beregisztrálnom – emlékezett vissza a fekvenyomó – erőemelő.

Az erőemelésről

  • 3 fogásnemből áll, sorrendben: guggolás, fekvenyomás, felhúzás
  • Minden gyakorlatban 3 kísérlet van: a legnagyobb eredményeket összeadják, az így megkapott pontszám a mérvadó

Az AWPC World Champions világeseményén három fogásból kettő volt sikeres – mondta, először 162,5kg, másodjára 165 kg, harmadjára 167,5 kilogrammot nyomtam ki – részletezte eredményeit. Nagy Ákos elmondása szerint, a bírók szigorúak voltak – igazi világversenyhez méltóan. – Leírhatatlan érzés volt magyarként a dobogó tetején állni Moszkvában – fejtette ki az eredményhirdetés örömeit, az immár világbajnoki címmel is rendelkező sportoló.

Nagy Ákos további kihívások elé néz. Célja, hogy a magyar tavaszi szezonra felkészüljön, mind a három fogásban és ezekben érmet is szerezzen. – Egy erőemelő életében vannak nehéz dolgok, de szerencsére a legtöbbet fel tudja emelni – zárta gondolatát az erőemelő világbajnok.

 

 

Főbb eredmények:

2013 – Brutal Challenge – bronz fokozat Budapest

2014 – Magyar Professzionális Erőemelő Liga – Országos Bajnokság, Budapest, felhúzás 2. hely

2014 – I. Székely László Fekvenyomó Emlékverseny, Kisvárda 2. hely

2014 – Magyar Professzionális Erőemelő Liga – Országos Bajnokság, Gyula, 1. hely

2014 – FitBalance Scitec RAW döntő, Budapest, fekvenyomás 2. hely

2015 – Cutler Kupa, Mom sportközpont, fekvenyomás 3. hely

2015 – WUAP Világkupa, Füzesgyarmat, fekvenyomás 2. hely

2015 – Magyar Professzionális Erőemelő Liga – Magyar Bajnokság, Gyula 3. hely

2015 – Scitec RAW döntő, Budafok, fekvenyomás 1. hely / felhúzás 1. hely

2016 – Tegyünk a kutyákért Jótékonysági erőemelő verseny, Hatvan 1. hely

2016 – XIX. Csárdaszállás Kupa, fekvenyomás abszolút 2. hely

2016 – Magyar Professzionális Erőemelő Liga – Magyar Bajnokság, Szerencs 1. hely 2016- Scitec RAW döntő -80kg fekvenyomás 1. hely

2016- Scitec RAW döntő -80kg felhúzás 1. hely

2017 – Magyar Professzinoális Erőemelő Liga – Magyar Bajnokság, Eger, fekvenyomás 1. hely

2017 – GPC Világkupa Miskolc, fekvenyomás 2. hely

2017 – AWPC World Champions, Moszkva, fekvenyomás 1. hely

 

Fotók: Nagy Ákos