Fegyelem, becsületesség, udvariasság, állhatatosság és rettenthetetlen küzdőszellem. Ez jellemezte a hétvégi összecsapásokat. Végső István – a verseny szervezőjének, Dudás Attilának barátja – tiszteletére, deszkatörő versennyel indították a napot, majd a küzdelmi kategóriák követték. Bár a formagyakorlatokban nem született hatvani győzelem, de küzdelmi eredményekkel vigasztalódhattak Dudás mester növendékei is. Horváth Zsombor, Kis Márk és Tóth Szilárd is felállhatott a dobogó legfelsőbb fokára. Rajtuk kívül, további tíz induló is dobogós helyezést ért el a helyiek közül.

Tóth Szilárd atletizált is, de a taekwondóban találta meg leginkább örömét. Az eredményei is ezt igazolják, hisz még csak tizenhat éves, de már többszörös magyar bajnok. Az idei Nemzeti Kupán, küzdelemben első helyért, formagyakorlatban pedig harmadik helyért kapott díjat.

Varjú Vilmos már 6 éves kora óta űzi ezt a küzdősportot. Legnagyobb sikereként éli meg, mikor a mester, tavaly októberben elvitte a világkupára. – Bár nem értem el kimagasló eredményt, de nagy löketet adott egy teremben lenni neves sportolókkal – mesélte büszkén élményét.

Dudás Attila, a verseny szervezője elárulta, a hazai paletta rangos eseménye ez a kupa, amely azért is vonzó, mert szétválasztják a serdülő korosztályt 11-12 és 13-14 évesekre, ez máshol nem így van, pedig a két korosztály nem összevethető.

A versenyen jelen volt Harmat László nagymester, a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség megalapítója és elnöke, aki elismerő szavakkal illette Dudás Attila munkásságát és a hatvani versenyt is. Úgy véli, az általa alkalmazott szamurájszellem, aminek hatására egyre jobb eredményt produkálnak a sportolói.

– Szerénységet, alázatot, tiszteletet és önfegyelmet tanulhatnak itt. A nagymester fergetegesnek ítélte a kupa hangulatát, továbbá nagy örömet jelent számára, hogy a többi stagnáló létszámmal rendelkező versenyhez képest itt csaknem százzal többen vannak. Hozzátette: egyre elterjedtebb a külföldiek körében is. Harmat László egyébként a mai napig tart edzéseket, ugyanis a taekwondóról nem beszélni kell, hanem csinálni – jegyezte meg viccesen.

Horváth Richárd polgármester a rendezvényen elmondta, hogy a városvezetés támogatja a civil szervezeteket, ezzel egyidejűleg a hatvani sportolókat, a hatvani sportot is. A városban nagy hagyománya van a küzdősportoknak. – Jelenleg is jó eredményeket érnek el a hatvaniak, így méltán lehetünk büszkék rájuk. Hozzátette: reméli, hogy a kézilabdacsarnokban is méltó helyet kapnak a taekwondo klubok versenyzői.

A XV. Nemzetek Kupáján Hatvanban 7 ország 34 klubjának 240 versenyzője képviseltette magát. A magyar indulókon kívül voltak itt Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Szlovákiából és Csehországból is.Összesítésben első helyen végzett Szerbia, Szlovákia ezüst-, Bosznia-Hercegovina pedig bronzérmes lett. A magyarok közül a kupát a Tápió-Monor csapata nyerte, a második a Barátság SE Battonya lett, a harmadik helyen pedig a Hatvani Taekwon-Do Klub végzett. Magyarország sikeres ebben a küzdősportban, ugyanis a tavalyi világranglistán 5. helyet foglalunk el.

Alább találják a hatvaniak eredményeit:

 

Formagyakorlatok:

NAGY MÁTÉ: 2. helyezés

VÁLÓCZI ANNA: 3. helyezés

VÁLÓCZI NOÉ: 3. helyezés

VARJU ZSÓFIA: 3. helyezés

TÓTH SZILÁRD: 3. helyezés

 

Küzdelem:

HORVÁTH ZSOMBOR: 1. helyezés

KIS MÁRK: 1. helyezés

TÓTH SZILÁRD: 1. helyezés

VÁLÓCZI ANNA: 2. helyezés

VÁLÓCZI GERGŐ: 2. helyezés

PATAKI ÁDÁM: 2. helyezés

VARJU ZSÓFIA: 3. helyezés

VIRÁG KITTI: 3. helyezés

LANTOSI SZABOLCS: 3. helyezés