Égett gumik szaga csalogatta a Népkertbe a hatvaniakat szombaton. Durrogó kipufogók, tuningolt autók, szpojlerek ezrei fogadták az idelátogatókat. A teljesség igénye nélkül volt itt, Mustang, Mercedes, Audi, BMW, Infinity, Volkswagen, Seat, Honda és még Ford monster truck is. Aki netán ezeket nem érezte volna magáénak, a hátsó részen veterán autók között nosztalgiázhatott. Érkeztek a múltból Trabantok, Ladák, Moszkvicsok. Jelen volt még egy Velorex Oscar, egy 1956-as bubórék formájú BMW, egy ritka Volga kombi és még a legelső gyártmányú Volkswagen Transporter T1 típusú kisbusz is. A régiségek többsége a turai Kincsvadászokhoz tartozik, ahol lehetőség van a járművek bérlésére is. Horváth Richárd polgármester három veterán autóval nevezett a kiállításon. Többek között egy piros belterű Volgával, amely elmondása szerint nagyon ritka az országban, így több kiállításon is megjelenik vele. – Szabadidőmben ezeket szépítgetem, de mindig törekszem a gyári állapotot fenntartani – mondta, majd hozzátette: egy csupán huszonnégyezer kilométert futott Zsiguli is van a gyűjteményben.

A kiállított autók mellett számtalan programmal szórakoztatták az érdeklődőket. Aki eltalálta a legtökéletesebb frekvenciát és kellőképp berezonált a szélvédője, az nyerte a hangnyomás-mérést, aki pedig a leginkább leültetett autót birtokolta, a limbó nyertese lehetett. A füstfelhő jelezte a több felvonású drift bemutatókat. Mit sem számított, hány szett gumit égettek le a versenyzők, ezzel nyűgözték le a közönséget. A látványos eseményeket, a mentősök és tűzoltók folytatták, akik egy szervezett technikai gyakorlat keretében bemutatták, hogyan történik egy összetört és kigyulladt autóból való életmentés. Egész nap lehetőség volt kipróbálni a segway-t és a 3D autós szimulátort.

 

A többnyire férfiakat megmozgató programsorozatot szexi lányok tették még színesebbé. Divatbemutatók során vonultak végig a színpadon egyre kevesebb ruhadarabban. Mikor a rajtuk lévő textil már minimálisra csökkent, szexi autómosással fejezték be a produkciót. A felpezsdült nézők adrenalin szintjét az ezt követő motoros-quad kaszkadőr show tartotta szinten. A fellépők között volt Erős Csaba, filmes kaszkadőr is, aki elmondta, akármennyire félelmetes dolgokat is művelnek, őket ez élteti.

 

A nap házigazdája Fittikém volt. A zenei aláfestést a Kerozin koncertje indította a Halál a májra című nagy sikerű dalával, amit mindenki velük együtt énekelt. Kovács Axel, a banda énekese elmondta, egy teljesen új hangszerelésben álltak ma színpadra. Egy techno-rock stílusba átdolgozott összeállítással lepték meg a hatvaniakat. Az esti órákban pedig az Animal Cannibals vette át a porondot. Sok videóklipjük tartalmaz járműveket, biciklit, vonatot, autókat. Ez abból eredeztethető, hogy ők maguk is az autók szerelmesei. – Mások szerint, hiányzik egy kerekünk, így mindent szeretünk, aminek több kereke van, mint nekünk – jegyezték meg viccesen.  Szájkaratéjukkal mindenkit felráztak a csepergő eső ellenére is. Kilenc órától pedig “Kozmix volt a házban”, itt Hatvanban. Lányi Lala elárulta, az amerikai autók a kedvencei, így testhez álló feladatnak érezték, hogy autós rendezvényen zenélhetnek. Az estét tűzijáték zárta.

A rendezvényen készített teljes fotósorozat a facebook.com/hatvanihirlap.hu/ oldalon érhető el.

Fotók: Albert Péter