Hatvan is esélyes a Virágos Magyarországért verseny díjazottjaként. Már a második körös mustrán vett részt a város. A pályázat célja, hogy az országot esztétikus települések töltsék meg, ösztönözzék a helyiek összefogását, javítsák az életminőséget, erősítsék a környezettudatos gondolkodást és szemléletet. Mindezt próbálják a természeti és az építészeti örökségek megőrzésével és annak gyarapításával elérni, a lehető leginkább környezettudatos módon.

A versenyen valamennyi magyar település részt vehetett, lélekszámtól függően. Az értékelés a bizottság benevezett településekre való ellátogatásával kezdődik, ahol egy séta alkalmával mérik fel, milyen esélyekkel indul az adott város ezen a megmérettetésen. – Hatvanban több mint negyvenezer egynyári virágot ültettünk el, nagy zöldfelületeket alakítottunk ki és állítottunk helyre, sok fát és cserjét ültettünk el – sorolta az elvégzett munkát Gulyás Katalin főkertész, a Virágos Hatvanért felelős kertész. Leszögezte: a zsűri a szemle során megannyi egyéb kritériumot is előtérbe helyez. Egy összetett szempontrendszer alapján ítélik a várost. Figyelik a település gondozottságát, tisztaságát, a városi fejlesztéseket, a zöldfelület gyarapítását, fejlődését, a környezettudatos elemeket. Utóbbit a nevelési és oktatási intézmények környezetbarát programjára és eredményeire is kiterjesztik. – Nekünk vannak ökoiskoláink, madárbarát és zöld óvodánk is – fűzte hozzá Gulyás Katalin, majd hozzátette: így jó pontokkal indulunk. Továbbá a közösségi részvétel, a lakosság és a civil szervezetek bevonásának hatékonyságát és az önkormányzat erőfeszítését, annak stratégiai gondolkodását is figyelembe veszik az értékelés során. Ezt a versenyt elsősorban a turisztikai ügynökség szervezi, ezért nagyon fontos idegenforgalmi jelentőséget kap az értékelés. Egyre több látogató érkezik a városba, évről évre növekszik a hatvani turizmus. Az elmúlt években megújult a Grassalkovich-kastély, a Hatvany Lajos Múzeum, a templom, de a dottó jelenléte is egyre több embert vonz ide.

A szakemberekből álló zsűri az elért pontszámokat figyelembe véve – a Szervező Bizottság javaslata alapján – a kiírók és a szponzorok által felajánlott díjakkal jutalmazzák a legjobbakat. – Tavaly nem sikerült helyezést elérni, de idén reméljük a zsűri tagjai is észreveszik a még nagyobb területen lévő virágokat és zöldesítést, a város fejlődését, a növények megfelelő gondozását, valamint a környezettudatos hulladékgazdálkodás korszerűsítését is  – mondta Lestyán Balázs alpolgármester.

Az eredményhirdetés novemberben lesz, amikor eldől, Hatvan érdemes-e a Virágos Magyarország kisvárosi kategóriájának díjazottjaként. A verseny fődíja: Magyarország képviselete a 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

 

Fotó: H. Szabó Sándor