Hatvan Város Önkormányzata kezdeményezésére még 2016-ban megalakult a Hatvani Kultúráért Akciócsoport, ami közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztéseket hajt végre. Ennek során a város önkormányzata közös munkára törekszik a civil szféra szereplőivel, mivel kiemelten fontos, hogy az itt élők érezzék, a fejlesztések róluk és nekik szólnak. Az akciócsoportban az önkormányzat, a helyi szervezetekkel és vállalkozókkal együtt pályázott kulturális fejlesztésekre, egy közösen megalkotott stratégia mentén. Az együttműködés sikeres volt, a város 400 millió forintot nyert a Stratégia végrehajtására. Ezt a keretösszeget a város kulturális és közösségi életének fejlesztésére lehet fordítani 2018 és 2021 között oly módon, hogy az Akciócsoport helyi pályázati felhívásokat jelentet meg, mely pályázatokon a helyi közösség meghatározó szervezetei nyerhetnek forrásokat programjaik megvalósításához.

Ebből körülbelül 200 millió forint jut a hatvani civil kezdeményezésekre, valamint 136 millió forintból a város kiemelt jelentőségű közösségi terei kerülnek felújításra.

Az akciócsoport továbbra is aktívan működik, legközelebb június 20-án tartanak fórumot, melynek fő témája a helyi pályázatokra való felkészülés.