A gyermekek körében is egyre több az influenzás megbetegedés, csaknem egyharmadával nőtt a betegek száma az elmúlt hetekben. Gesztesi Stefánia gyermekorvosnál még a rendelési idő végén is igen sokan várakoznak arra, hogy a doktornő megvizsgálja őket. A gyermekorvos azt javasolja, hogy aki már elkapta a betegséget az mindenképp maradjon otthon pihenni, a gyermekeknek ágynyugalmat tanácsol. Ajánlott ilyenkor nagyon sok langyos folyadékot fogyasztani, mert a lázzal járó betegség erősen dehidratálja a szervezetet. Az influenza ellen nehéz védekezni, ugyanis cseppfertőzéssel terjed, de néhány egészségügyi tanács betartásával elkerülhető lehet. – Gyakrabban és alaposabban kell kezet mosni, és ezt a gyerekeknek is meg kell tanítani. Nagyon fontos az óvodákban, iskolákban a gyakori szellőztetés és az egyéb higiéniai szabályok betartása – mondta Gesztesi Stefánia gyermekorvos. Hozzátette: a gyerekeknek a szabad levegőn történő mozgás nagyon fontos, mert immunerősítő hatással bír a szervezetükre.

A mostani influenzajárványért 90 százalékban a B-típusú vírus felelős, ami kisebb betegszámot és szövődményt eredményez. Tavaly az A-típusú vírus tombolása idején háromszor annyian lettek betegek, mint idén. – Az influenza  magas lázzal, levertséggel, ízületi fájdalmakkal járó betegség, melyet komolyan kell venni és lehetőleg közösségbe ilyenkor nem szabad menni. Mindenképp ajánlott háziorvosi kezelés igénybevétele, hogy az egyéb szövődmények elkerülhetőek legyenek – tájékoztatott Déry Károly háziorvos.

A járvány terjedésének megállítását segíti, ha a már megbetegedett ember nem megy közösségbe, zsúfolt helyre, s ha teheti, viseljen maszkot, amelyet akkor is érdemes használni, ha influenzás van a közelünkben. A szakemberek azt tanácsolják: hogy alaposan, legalább 20 másodpercen keresztül mossunk kezet és fokozottan tartsuk be a higiéniai előírásokat. Az immunrendszer erősítése érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget és lehetőleg mindennap mozogjunk a friss levegőn a szabadban, mely immunerősítő hatással bír.