Bár három éve már rendszeresen váltják egymást a különböző alkotások kiállításai a Városháza emeleti-galériájában, de megnyitóra ennyien még sohasem érkeztek, mint szerdán Podonyi Jánoséra. Nem hiába, hisz a fotók készítésének mindenki részese lehetett, mert a fotográfus Hatvan és a környékének pillanatképeit rögzíti. Munkái igen sokoldalúak. A felhozatalban találhatók tájképek, népviseletek viselői, a településfejlesztések folyamatai, de még a hatvani programok, fellépők jeles pillanatai is. Podonyi János elmondta: bárhol is jár, sohasem beállított fényképek születnek, hanem valós tartalmú megörökítések.

Horváth Richárd polgármester kiemelte, Podonyi János minden városi rendezvényen ott van, kattintgat és szinte minden képének története van. A város vezetője is meglepődve látta, hogy az Edda koncertet megelőző színpadra lépését is rögzítette a fotográfus. – Tűkön ült már a közönség, és a csúszás miatt, kissé rizikós pillanat volt a színpadra állni, mikor már mindenki Pataky Attiláékat várta – emlékezett vissza a polgármester.

A nap másik főszereplője, egy festmény 1914-ből, amely a régi csirkepiacot ábrázolja. Ennek legendája izgalmas, ugyanis évtizedekkel ezelőtt – mikor már az állam kezében volt ez a kép – eladták a tengeren túlra, ahol egy ebédlő falára helyezték. Egy véletlen folyamán pedig ebben a szobában több magyar is találkozott, akik felfedezték a festményen látható helyszínt. A különleges alkalomnak Szinyei András alpolgármester is részese lehetett, így nagyon megtisztelőnek érezte, mikor később nagylelkű adományként újra hatvani tulajdon lett a kép. A festmény történetének rövid ismertetésekor hangossá vált a folyosó, a jelenlévők legtöbbje emlékezett még a hajdani vásárra.

Podonyi János kiállított fotói és a különös múlttal rendelkező festmény a hatvani önkormányzat emeleti folyosóján tekinthető meg.