Az ünnepek alatt finomakat eszünk, a gazdagon megterített asztalra pedig egy üveg vörösbor is kerülhet, s az ünnepi hangulatban hajlamosak vagyunk arra, hogy az egészségünkről megfeledkezzünk. A mentők riasztása éppen ezért egyharmadával megnövekszik az ünnepek alatt, aminek oka legtöbbször az egészségünkre fordított figyelem hiánya. – A problémák legtöbbször abból erednek, hogy ezeken a napokon nem figyelünk kellően magunkra és a megváltozott hangulati állapotokban elfeledkezünk egészségünk védelméről – mondta Szabó László, a Hatvani Mentőállomás vezetője.

A szakemberek előre figyelmeztetnek bennünket, a kiadós menü megterhelheti a gyomrunkat, ezért mindenképp figyeljünk az étkezésünkre ezekben a napokban is. Jó tanács, hogy még az ünnepek előtt szerezzünk be emésztést segítő készítményeket. – A gyógyszerek kiváltásáról is érdemes gondoskodnunk, hiszen az orvosi ügyeleten gyógyszer felíratására nincs lehetőség. Nagyon fontos, hogy aki év közben rendszeresen pirulát szed, az ne feledkezzen meg az ünnepi mámorban sem a rutinszerű tevékenységéről – tette hozzá a szakember.

A karácsonyi időszakban megnő az alkohol fogyasztása is. A szakhatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy nem érdemes túlzásba vinni a szeszes italok fogyasztását, mert az súlyos balesetekhez és egészségügyi problémákhoz vezethet. Megnő a háztartási balesetek száma is az ünnepek körül. Legtöbbször vágott sérülésekhez vagy konyhai balesetekhez riasztják a mentősöket ezekben a napokban, nem érdemes tehát kapkodni az ünnepi menü körül sem. Jellemzően december utolsó hetei felfokozott érzelmi hangulatban telnek. – A magány és depresszió okozta tünetek miatt is gyakran riasztanak bennünket, ezért ilyenkor legyünk odafigyelőbbek családtagjainkkal, barátainkkal – világított rá Szabó László.

Az év végi mulatságok alkalmával több szeszes italt iszunk, mint egy átlagos napon és a pirotechnikai balesetek száma is ugrásszerűen megnő. Ezzel kapcsolatban a mértéktelen alkoholfogyasztást, illetve a pirotechnikai balesetek számának növekedését említik a szakemberek veszélyként. A decemberi hónap az év legintenzívebb hónapjának számít, fokozottan figyeljünk magunkra és egymásra.