Bemutatták a 2018-as Hatvani Kalendáriumot az Ady Endre Könyvtárban kedd este. Az ünnepségre nagyon sokan érkeztek, hogy megtiszteljék az immáron húsz éve minden évben megjelenő kötetet.

Mint ahogyan az előző években is megszokott volt, az idei kötetben is sikerült komoly helytörténettel foglalkozó anyagot létrehozni. A 2018-as kalendáriumról joggal mondható, hogy nemcsak az idősebb generáció, de a fiatal alkotók is több publikációval színesítik a könyv tartalmát. A kötet összességében dokumentálja mindazokat a fontosnak tartott történéseket, amik Hatvan életében jelentős szerepet játszottak az előző évben.

Bacsa Tibor főszerkesztő kiemelte, hogy a kalendárium húsz éve folyamatosan egy hiteles kordokumentum, mely a jövő generációjának is üzenetet hagy a városról. – Az első kalendárium 1999-ben jelent meg, s azóta eltelt húsz év. Mindez annyi információ, leírt érték, mely az utánunk következő generációknak hiteles és bőséges forrása lesz a városunk megismeréséhez és feltérképezéséhez – mondta a főszerkesztő.

Horváth Richárd polgármester a megnyitón hangsúlyozta: minden évben büszkék lehetünk a kalendáriumra, mert méltó módon őrzi meg Hatvan város értékeit. Beszédében külön felhívta a figyelmet a tavaly megrendezett Expo sikerére, illetve a városban működő turizmus munkásságára. – A kalendáriumban külön részt kapott a tavalyi Expo, ami egy fontos momentuma annak a megújulásnak és fejlődésnek, amire méltán büszkék lehetünk. A másik kiemelt rész a turizmus, ami szintén jelentős stratégiai szerepet tölt be a város életében. Mindez Hatvan jövőjét vetíti elő, amire az elkövetkezendő években sikerként számíthatunk – mondta a városvezető.

A kalendáriumban külön fejezetet kapott a hatvani alkotók műveiből felépített rész. Keresztfalvi Józsefnek az elmúlt hat évben rendszeresen jelennek meg versei, novellái, tanulmányai a könyvekben. – Ebben az évben a Találkozásom a költészettel című tanulmányom jelenik meg, melyet a Honismereti Körben adtam elő korábbiakban. Számomra a kalendárium egész évben használatos és fontos évkönyv – részletezte a 82 éves alkotó.

A kalendáriumban a Hatvan Televízió múltja, két évtizeden át tartó töretlen fejlődése és a jelenkori munkássága is egy külön részt kapott, ugyanis a helyi média 2018-ban 20 éves lesz.

Az ünnepségen a Bajza József Gimnázium nemzetközi protokollversenyen részt vevő tanulói verset szavaltak.

Fotó: Albert Péter