A PIAAC (melynek angol és magyar jelentése: Programme for the International Assessment of Adult Competencies – Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program) olyan meghatározó készségeket vizsgál, amelyek elengedhetetlenek mindannyiunk számára, legyen szó mindennapi életről vagy a munkahelyi kihívásokról. Az olvasás, szövegértés, a hétköznapi matematikai készség és az IT problémamegoldás azért fontosak, mert más, bonyolultabb feladatok alappilléreit képezik. Ezen felül, a PIAAC alapvető demográfiai adatokkal is kiegészíti kutatását, úgymint életkor, képzettségi szint, foglalkozás. Továbbá a munkakörökhöz illesztett átfogó kérdések teszik teljessé az értékeléshez szükséges háttér-információkat. Így, a kapott adatok alapján felismerhetők a felnőttek képességeit és készségeit befolyásoló tényezők.

A világszinten 33 országban zajlott felmérés 2008-ban indult, Magyarország 2016-ban csatlakozott. A hazai felmérés 2017. szeptember 1-jétől 2018. április 30-ig tart. Ez idő alatt, országosan 127 összeíró, 250 helyszínen, összesen 6000 főt kérdez meg, beleértve nagyvárosok és kisebb települések lakóit is. Tudományosan megalapozott statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott, magyarországi lakcímmel rendelkező, 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit vizsgálják. A részvétel önként vállalt társadalmi feladat.

A program célja, hogy az évek előrehaladtával, hogyan változnak a felnőttek készségei az egyes országokon belül és a többi résztvevő országgal összehasonlítva. A PIAAC-mérés adatbázisa publikus és kutatható, az adatbázison alapuló elemzések az oktatás- és a foglalkoztatáspolitika számára fontos következtetések levonására lesznek alkalmasak. Az első eredmények előreláthatólag 2019-re várhatók. A válaszadók adatait az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelik.

A projektet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által alkotott konzorcium valósítja meg. A konzorcium vezetője a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a felmérés lebonyolításáért a KSH felel.

Bővebb információ: http://www.ksh.hu/piaac

 

Kép: google