Hatvanban, a Kóter Gym-ben tartották meg az Országos Diákolimpiai Fekvenyomó Verseny területi döntőjét szombaton. Heves, Pest és Komárom-Esztergom megyéből érkeztek a térség legerősebb fiataljai, hogy bekerüljenek a Diákolimpia döntőjébe. – A fekvenyomás az erőemelő sportág egyik szakága, amiből nívós Európa- és világbajnokságokat szoktak rendezni. Jelenleg a 14-19 éves korosztály mérkőzhetett meg, és közülük kerültek ki a legjobbak. Ennek a sportnak többek között az egyik fontos lényege: a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése – mondta Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

Gál Kinga egy éve űzi ezt a sportot, és azóta szenvedélyévé vált ez az életforma. Heti négyszer edz és odafigyel a helyes étrendre is, így a céltudatos munkának már eredménye is van: jelenleg ő az ifjúsági magyar bajnok a korcsoportjában. – Nekem ez a sport önbizalmat ad, ami korábban nem volt meg bennem. Nagyon szeretem az edzéseket. Idén májusban már Európa-bajnokságra és világbajnokságra is megyek, a célom mindkét versenyen a győzelem – mondta lelkesen a 17 éves Pest megyei lány.

A versenyzőknek három gyakorlat bemutatására volt lehetősége. A három gyakorlat közül a legnagyobb súlyú érvényesen teljesített gyakorlat számított be a végeredménybe. A legjobban teljesítő versenyzők ebből a területi döntőből jutnak tovább az encsi döntőbe. A mai versenyen a legjobb eredményeket hatvani fiatalok érték el: első helyezett Rumpf Arnold lett, míg az ezüstérmet Palánkai Sámuel vitte el.

Fotó: Bajzáth Gergő