Már csak néhány óra és kiderül: melyik felsőoktatási intézményben tanulhatnak tovább azok, akik főiskolára, egyetemre jelentkeztek. Ma este nyolc órakor hirdetik ki a ponthatárokat. Idén 105868-an szeretnének szeptembertől felsőoktatási képzésben részt venni. Ez a szám a tavalyihoz képest hatezerrel kevesebb. Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is az ELTE volt a legnépszerűbb, 21499-en jelölték meg. Ugyanakkor sokan jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamely szakára.  A továbbtanulók közül legtöbben, a gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus szakot jelölték, de az ápolás és betegellátás valamint a jogász szakma is sokakat érdekel.

A felvételin maximálisan 500 pontot lehet elérni, ebből 200-200 pontot a középiskola teljesítmény és a felvételi vizsgának megfelelő érettségi eredményeinek összeadásával érhető el. További plusz 100 pont szerezhető emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával és tanulmányi versenyen elért eredményekkel. Az idei évben a minimum ponthatár 280, ennél kevesebbel nem lehet bekerülni a felsőoktatásba. Negyvenegy szakon már meghirdettek egy minimális ponthatárt. Aki ezt nem éri el, bármilyen jó eredménye van, csak fizetős képzésre kerülhet be. Bár ponthatárokat csak este hozzák nyilvánosságra, azt már tudni lehet, hogy a jogász szakon például 460-as pontszámmal lehet bejutni tandíjmentes helyre.

Az ország több pontján rendeznek úgynevezett „Pont Ott Partit”, ahol a diákok együtt izgulhatnak, hogy melyik felsőoktatási intézményben kezdhetik az új tanévet szeptemberben. Azok a jelentkezők, akik a felvételi eljárás során megadták telefonszámukat, sms-ben is értesítést kapnak. A mesterképzésre jelentkezők is ma tudják meg, hogy folytathatják-e tanulmányaikat.