A tavalyi évhez hasonlóan idén is óriási volt az érdeklődés a Csík zenekar koncertjén. Sorban állás a bejáratnál, majd egy gyors karszalagfelvétel és már be is lehetett jutni a Jam Gardenbe. A megszokottól eltérően, most a macskaköves tánctér eltűnt, helyét székek vették át, hogy kényelmesebben lehessen élvezni a népzenét. Nagyon gyorsan elfogyott minden ülőhely, és az állóhelyek is feltöltődtek. Népszerű a zenekar. Csordás Mátyás az összes hatvani koncertjükön ott volt, sőt, ha a környéken lépnek fel, oda is követi őket. Ahogy mondta, nagyon szereti azt a magyar népzenét, amit ők játszanak. Schoblocherné Lévai Mária nem vallja magát nagy Csík zenekar rajongónak, ez volt az első fellépésük, amin részt vett, így izgatottan várta azt. A Most múlik pontosan című dal a kedvence. Sápi Ilona gyermekkora óta rajongok a népzenéért, őket is nagyon szereti. Ahogy mondta, külön öröm számára, hogy nagyon jó az idő és a hangulat.

A zenekar idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, népszerűségük pedig töretlen. Ennek pedig két fontos oka van a Kossuth-díjas zenész, a hatvani születésű Szabó Attila szerint. Az egyik, hogy az eltelt évtizedek alatt mindvégig kitartóan dolgoztak azért, hogy minőségi zenét mutassanak be. A másik pedig, hogy nem a sikerorientáltság vezérli őket, hanem saját kedvtelésből kezdtek muzsikálni. Annak kifejezetten örülnek, hogy ezt a közönség díjazza és ennyire szeretik őket. Kitért rá, hogy csaknem 50 kortárs feldolgozással rendelkeznek már. – Ennek története onnan indult, hogy mikor történelem-ének-zene szakos tanárként dolgoztam, azon voltam, hogy megszerettessem a diákokkal a népzenét. Kodály és Bartók feldolgozásai nyomán jött az ötlet, hogy mindezt ötvözni kellene modern zenével. Akkoriban a Kispál és a Borzban is játszottam, így adódott, hogy az ő három számukkal kezdjük. Mikor a Kispállal együtt felléptünk, óriási volt a sikerünk és gyorsan híre ment a dolognak. Azóta már Quimby és LGT dalokat is játszunk – emlékezett vissza Szabó Attila, a Csík zenekar hegedűs, gitárosa.

A hatvani fellépésen a népzenén volt a hangsúly, de a feldolgozások is szerepet kaptak, még Hobót is megidézték dalaikban.

Fotó: Nagy-Varga Roland