Annak ellenére, hogy az egészségügyi kockázatát ismerik, emberek milliói választják a dohányzást nap mint nap. A dohányosok nagy része megszokásból gyújt rá, amit más tevékenységekhez kapcsolnak, kávézáshoz, italozáshoz. A legtöbben le akarnak szokni a cigiről, de mégsem kezdik el mert túl nehéznek tartják.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetének Egészségfejlesztési Irodájában folyamatosan zajlik egy program, melynek segítségével az emberek sikeresen leszokhatnak a dohányzásról. – Itt az Egészségfejlesztési Irodában bárki segítséget kaphat, aki le szeretne szokni a dohányzásról. Először egy nikotin tesztet végzünk el a páciensnél, és ezek után a tüdőgondozó szakmai programjával együtt hatékony segítséget tudunk nyújtani a függőség megszüntetésében – mondta Schmidtné Tóth Edit, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője. Hozzátette: A dohányzásról való leszokás történhet egyéni, illetve csoportos terápiában, ahol mentális segítséget is kapnak a páciensek.

A statisztikák azt mutatják, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a cigarettát, ami egy fejlődő szervezet esetében különösen sok veszélyt jelenthet. Az EFI több olyan kampányon dolgozik, aminek keretein belül felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy a dohányzás számos egészségkárosító hatással bír. A cigarettázás többek között tüdőtágulást okozhat, gyengíti az immunrendszert, megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata, a bőr idő előtt elöregedik, szürkévé válik.

A kampány során a szakemberek gyakran végeznek CO mérést, amely hozzásegítheti a dohányosokat ahhoz, hogy felismerjék a dohányzás egészséget károsító hatását, és a leszokás mellett döntsenek. – A CO-mérés során megmérjük a kilélegzett levegő szénmonoxid szintjét, amely arányos a dohányzás mértékével. A mérés hozzásegítheti a dohányosokat ahhoz, hogy felismerjék a dohányzás egészséget károsító hatását, és a leszokás mellett döntsenek. Sok fiatal a megengedett hatos CO érték helyett akár harmincas CO szintet is produkál, ami nagyon jól szembesíti őket azzal, hogy a tüdejük már fiatalon rendellenességeket mutat – részletezte Puzsár Jánosné, vezető asszisztens.

Szinte kivétel nélkül mindenki, aki felhagyott ezzel a káros szenvedéllyel, állapotjavulásról számol be. Szakértők szerint minden egyes el nem szívott cigarettával esélyt adunk magunknak egy hosszabb, minőségibb életre.