A kormány a Családok Évének hirdette ki 2018-as évet, amely számos jogi változást jelent a családok számára. Ettől az évtől bővebb támogatásra, segítségre számíthatnak a gyermeket vállalók, nevelők. Egyik fontos változás, hogy a két gyermeket nevelő szülők további havi 5 ezer forintos kedvezményben részesülnek, így 330 ezer család havonta 35 ezer forint plusz összeggel számolhat. 2019-től pedig már havi 40 000 forintot spórolhatnak majd adójukból a két gyermeket nevelő családok. A legalacsonyabb keresetű 130 ezer családnak jövőre sem kell adóznia.

Idei évben folytatódik a GYED-extra, mely azt jelenti, hogy nem kell választani a munka és a család között továbbra sem. Ha a baba betöltötte a hatodik hónapot, és az anyuka szeretne, akkor visszamehet dolgozni teljes vagy részmunkaidőben. Létezni fog a testvérgyed is, tehát mindkét gyermek után jár majd az ellátás. Változás, hogy a diplomás GYED folyósításának időtartama 1 évvel meghosszabbodik, vagyis a gyermek egyéves kora helyett kétéves koráig jár majd. A diplomás GYED összege felsőfokú alapképzés esetén bruttó 89 250 forintról 96 600 forintra, mesterképzés, doktori képzés esetén bruttó 112 700 forintról 126 350 forintra emelkedik.

Egy másik változás a jelzáloghitel csökkenésével áll kapcsolatban. A harmadik és minden további gyermek születése után egy-egy millió forinttal csökkenthető lesz a jelzáloghitel. Ez érvényes a CSOK mellé felvehető, 10 millió forintos hitelre is. A lehetőség 124 ezer jelzáloghitellel rendelkező családot érinthet. Csökken a vagyonszerzési illeték összege is. Az új építésű ingatlanok illetékkedvezményének számítási alapja az ingatlan árának CSOK-kal csökkentett összege lesz. Így a CSOK-ot felvevő családok 30 millió forintnál drágább ingatlanokra is érvényesíthetik az illetékkedvezményt. A CSOK igénylése pedig egyszerűbbé válik, az eljárási illetéket és a tulajdoni lap másolatának díját eltörlik.

Egy másik fontos változtatás a diákhitellel rendelkezőket érinti, mely szerint lehetőség nyílik annak törlesztésére, felfüggesztésére és a tartozás csökkentésére is gyermekvállalás esetén. Január 1. után annál, aki gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztik a diákhitel törlesztését. A második gyermek megszületése után a tartozás felét engedik el, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

Forrás : csalad.hu
Kezdőkép: archív