A Boldogi Tájház kapta 2017-ben az Év Tájháza kitüntetést. Az elmúlt évek szakmai munkájának színvonalát, a fejlesztések ütemét és a közösség összetartó erejét jutalmazták. – Egy négy éve indult fejlesztési koncepciót vittünk véghez, amiben szakmai célokat tűztünk ki magunk elé, kiállításokat újítottunk meg és infrastrukturális fejlesztések történtek – mondta Kepesné Tóth Katalin, az Ujváry Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár vezetője. Hozzátette: a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a helyi önkormányzat jelentős összeggel járult hozzá a fejlesztések megvalósításához.

A Boldogi Tájház harmincéves múltra tekint vissza. A hagyományokat őrzi, a történelmi kincseit folyamatosan gyarapítja. Jelenleg két állandó kiállítás közül választhatnak az érdeklődők. Az egyik Kunkovács László, Kossuth- és Balogh Rudolf-díjas magyar fotóművész és etnofotográfus néprajzi fényképeit mutatja be, a másik egy megújult viselet-kiállítás. Az eddig „Bölcsőtől a sírig” címet viselő tárlat, jelenleg „és Boldogon éltek” címmel, egy lakodalmas menetben mutatja be – a két világháború között – a boldogi ünnepi viseletet. – Az új kiállítások mellett felújítottuk a folyosót és a vizesblokkot, most folyik a közösségi színtér építése és hátra van még a kamerarendszer kialakítása is – részletezte a művelődési ház vezetője.

Az Év Tájháza kitüntetés híre egyre több mindenkit ér el. Ennek tudható be az is, hogy már most sok megkeresés érkezett a tájház látogatására. – Nem titkolt szándékunk, hogy minél több diákot vonzanak a boldogi értékek. Kihelyezett honismerti órákat tartunk, továbbá a tavaszi és nyári ünnepkörökhöz kapcsolódó foglalkozásokat is szervezünk – ismertette a programokat Kepesné Tóth Katalin.

Az Algyőn megrendezett Magyarországi Tájházak Szövetsége XV. Országos Szakmai Találkozóján adták át az elismerést a Boldogi Tájháznak. A díj, egy fából faragott emléktábla, amely október hatodika óta a múzeum értékeit gyarapítja.

Fotó: H. Szabó Sándor