Az idő igazolni látja, hogy hiánypótló kiállítást nyitottak tavaly a Hatvani Galériában. Az I. kisgrafikai tárlat népszerű volt, olyan műveket mutattak be, ami az alkotók és a látogatók számára is kiemelten fontos volt. Idén is több mint 300 kép érkezett ide, ehhez kapcsolódóan Tompa Z. Mihály, a galéria vezetője be is jelentette: biennálévá bővül a kiállítás. Az idei képek is sokszínűek: különféle technikák és témák jelennek meg benne.

A polgári értékekhez kell visszanyúlni, egy polgáriasodott várost kell építeni – ezt Horváth Richárd polgármester mondta a megnyitón. Úgy véli, a kultúra stratégiai ágazatnak minősül, amit mindenképpen támogatni kell, hiszen a léleknek szüksége van a művészetre.

Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet igazgatója Janus Pannonius és Zrínyi munkáján keresztül szemléltette, hogy milyen nehéz dolga is van annak a művésznek, aki kisgrafikán akarja megmutatni tehetségét. Ugyanis mindössze egy tenyérnyi felület áll rendelkezésére, hogy célirányosan tárja elő gondolatait és gyönyörködtesse a befogadót. Kifejezetten kemény kihívás mindezt ma megtenni, mikor minden a méretről és a szenzációhajhászásról szól.

A megnyitón díjazták is a képeket: a bronzdiplomát Sárkány Győző, az ezüstdiplomát Neuberger István, az aranydiplomát pedig Vén Zoltán kapta. Utóbbi két képpel – Bábel és Noé – is nevezett, mindkettő egyházi motívummal rendelkezik. – A Biblia rengeteg témát ad, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy lapozgassa. Ugyanakkor ezek a konzervatívabb alkotásaim közé tartoznak. Emellett még nagyon kedvelem a görög és római mitológiát is – fogalmazott a rézmetszettel díjat nyerő művész.