Elindult a várakozás időszaka. Ez most egy teljesen másfajta várakozás, mely eltér a hétköznap tapasztaltaktól. Olyan várakozás, amely melegséggel tölti el mindenki szívét. Az adventi időszak, a lelki felkészülést szimbolizálja.

A városi tradíciók között szerepel, hogy karácsonyt megelőző négy vasárnapon, a város lakói együtt ünnepelnek. Advent első vasárnapján a Belvárosi Szent Adalbert Plébániatemplomban a Grassalkovich Énekegyüttes és a templom kórusának műsorát hallgathatta végig a közönség. Ezt követően a Kossuth téren folytatódott a program. Így mindenki részese lehetett a pillanatnak, mikor meggyulladnak a város adventi koszorújának gyertyái. A Városháza előtti szökőkutat emberkoszorú ölelte, ugyanis az este fókuszában, az adventi koszorú helyét biztosító, kút állt.

A három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített koszorú hagyománya a várakozást segíti, színei szimbolikus jelentőséggel is bírnak: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.

Az első lila gyertyát Horváth Richárd és kisfia gyújtotta meg. Ez a láng jelezte advent első vasárnapját. A polgármester elmondta, külön öröm, hogy a koszorú gyertyája havas tájban éghet, így még meghittebb ez a nap. – A fehér szín pedig a tisztaságot, a megújulást jelképezi, ennek az időszaknak a valódi szépségét – mondta. Hangsúlyozva, hogy az advent arról szól, hogy méltóképpen, tiszta szívvel, ünnepelhessük Krisztus születését. – Karácsonykor mindannyian picit megpihenünk, megnyugszunk, kiszakadunk a mindennapi nyüzsgésből, így több idő jut egymásra, a szeretteinkre is – zárta ünnepi gondolatait Horváth Richárd polgármester.

A végszóra, a város is fénybe borult. Felkapcsolták a közel három kilométernyi fűzért, ami egész Hatvant ünnepi színekbe öltöztette egy szempillantás alatt.

 

Fotó: Ocsovai Zoltán