Több mint egy mázsa liszt, cukor, konzervek, 100%-os gyümölcslevek, édességek és gyümölcsök szerepeltek a kostelekiek számára összegyűjtött adományok között. Kisebb és nagyobb cégek, vállalkozók, magánemberek és a helyi önkormányzat játszott szerepet abban, hogy a december elsején útnak indult kisbusz roskadásig volt felajánlásokkal. A szegényes körülmények miatt az élelmiszereken kívül, konyhai tisztítószereket és még gyógyszereket is kaptak a csángó magyarok. A Lestyán Patika felajánlása között volt fájdalomcsillapító, megfázás orvoslására szolgáló gyógyszerek és még lázmérő is. Csordás Mátyás, az adománygyűjtés egyik szervezője elmondta, minden évben érkezik az egyik helyi őstermelőtől felajánlás, amely szerint annyi almát küld Kostelekre, ami befér az autóba – a többi adományokon kívül. – Ilyenkor különösön jól érzem magam a bőrömben – hangsúlyozta a szervező folytatva; a felajánlások mennyisége jelzi, hogy mennyi jó szándékú ember él közöttünk.

A csapat – tizenhárom órányi utazás után – másnap osztotta szét az adományokat a falu lakói között. – Az összegyűjtött élelmiszereket elsősorban azok kapták, akik igazán rászorulnak, de a Kosteleken lakó negyven gyermek közül senki sem maradt ki – hangsúlyozta Csordás Mátyás. Hozzátette: mindenki kapott szaloncukrot, gyümölcslevet, családjaik pedig a meleg ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. Idén két közösségi karácsonyfát is állítottak, melyeket szaloncukrok díszítenek. – Már több mint tíz éve, hogy a keresztszülők által gyűjtött apró csokoládék függnek a falu karácsonyfáin – hangsúlyozta a szervező. A kapcsolattartásban és a porciózásban a Moldvában egyedüliként magyarul miséző atya és a magyar nyelvre szívügyükként tekintő pedagógusok segítettek. – Nem szabad elengednünk a csángó magyarok kezét, mert bedarálja őket Románia, holott ők hozzánk tartoznak – emelte ki Csordás Mátyás.

Hosszú az idevezető út, de azok a gyermekmosolyok és azok a felnőtt kézfogások, amelyek minden köszönetet tartalmaznak, mindig kárpótolnak – zárta gondolatait az adománygyűjtésért felelős szervező.

 

Fotó: Csordás Mátyás