A Fejlődő Hatvan-programban meghatározták azokat a szempontokat, amelyek alapján a városvezetés hosszú távú koncepció mentén tervezheti fejlesztési stratégiáját. Ennek alappillérei az iparfejlesztés és az idegenforgalom erősítése. Ezek sikeréhez öt fő terület biztosítja a hátteret: közlekedés, oktatás, infrastruktúra, a közösségi élet élénkítése és a lakhatás. Horváth Richárd polgármester kijelentette: Hatvan az ország egyik legnagyobb új munkahelyteremtő városa. – Hosszú idő óta nem jöttek új cégek, nem voltak munkahelyteremtő beruházások a városban. Ez a trend most – a kemény munkának köszönhetően – megfordult. A városvezető beszélt arról, hogy az ipari park fejlesztése zajlik, láthatóak az építkezések. A csokoládégyár épületének tervezésében ugyan csúszás van, de a gépeket, berendezéseket már megvásárolták, a gyár mindenképpen fel fog épülni és üzemelni fog. Emellett egy csomagolóüzemet és egy logisztikai központot is kialakítanak a Bercsényi úton, így a közeljövőben összesen mintegy 2000 új munkahely jön létre a városban. Mindemellett vannak érdeklődők a nagygombosi laktanya területére is, ez egy ipari ingatlan, aminek a hasznosítása már elindult, tavaly egy lakatosüzem vásárolt ott területet.

Horváth Richárd részletesen beszélt a város turisztikai vonzerejéről, említve az országos hírű rendezvényeket, múzeumokat és a vadasparkot is, ahová egyre többen járnak, még Budapestről is. Elmondta, hogy látogatói csúcsot döntött tavaly a strand is, még soha nem voltak ott annyian, mint az elmúlt évben.

Régóta hiánynak számít a városban egy szálloda. Most erre is van már megoldás. A Kristály Kastély egy pénzintézet tulajdonában volt évek óta, az önkormányzat pedig azon dolgozott, hogy katalizátorként beindítsa a folyamatot és megfelelő tulajdonost találjon az épületnek. A befektető szándéka az, hogy megtartja az épületre jellemző stílusjegyeket és így újítja fel az épületet, ami luxusszállodaként fog működni. – Fontos ez a szálloda, mert akár az ipar, akár a turizmus fejlesztése kapcsán lendületet ad a folyamatoknak – fogalmazott a városvezető.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a 2016-os évhez hasonlóan tavaly is 100 millió forintot költöttek utak és 40 millió forintot járdák felújítására. Ez a folyamat nem áll meg. A közelmúltban pedig több pályázaton is sikeresen szerepeltek. A Helyi Akciócsoport (HACS) 400 millió forintot nyert, amiből a civileket támogatják, valamint megújul és visszaköltözik az Ady Endre Könyvtár. Mindemellett az Arany János utat is felújítják egy másik pályázatból. Az elmúlt évben fejlesztették a közvilágítást, kondiparkot alakítottak ki Újhatvanban, és arról is döntöttek, hogy a volt cukorgyár portaépületébe költözik a szociális szolgálat. A város múltjára alapozva pedig erősítenék a vasutas vonalat, mégpedig úgy, hogy a korábban felújított és a jelenleg felújítás alatt álló mozdonyokat áttelepítenék a Népkertbe, hogy bárki számára láthatóak legyenek.

Horváth Richárd kitért arra: hamarosan teljesen megváltozik a középső városrész arculata, hiszen itt épül fel a sportcsarnok, a jégcsarnok és itt valósul meg a már említett szálloda is. Mint mondta: a két sportlétesítménynél sok akadályt kellett legyőzni, de mindkettő – valószínűleg párhuzamosan – meg fog épülni.