Előző év nyarán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által közzétett Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében a hatvani önkormányzat kérelmezte a kültéri eszközpark kialakításához felhasználható támogatást. A pozitív elbírálás következménye Újhatvanban, az egykori zöldséges piac szomszédságában található. A beruházásra nyert összeg nettó értéke 12 756 500 forint.

A kormány által létrehozott Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program alapvető célja, hogy országszerte minél több olyan közösségi területet alakítsanak ki, ahol a fiataloktól a legidősebbekig bárki aktívan töltheti a szabadidejét, igényes, szabadtéri létesítményekben.

A Bálvány utcai parkot csütörtök délután adták át ünnepélyes keretek között. Horváth Richárd polgármester elmondta, nem volt kérdés, hol épüljön fel az új sportpark. – Szeretnénk, ha Újhatvanban is megvalósulnának azok a beruházások, amelyek a belvárosban már megtörténtek – hangsúlyozta, majd hozzátette: a város ezen részén is folyamatosak a fejlesztések. – A közeljövőben szeretnénk legalább egy olyan szabadtéri területet kiépíteni, ahol ingyenesen elérhető az internet is – fogalmazott.

Kondek Zsolt úgy véli, a kondipark nagyon ideális helyre épült. Egyfelől, mert egy régóta üresen álló, kihasználatlan területet töltöttek meg tartalommal és funkcióval, másfelől pedig az újhatvani lakosság szempontjából is központi helyen áll a kültéri eszközpark. – Ez itt egy közlekedési csomópont: lehetőség van a parkolásra, közel a főút, a buszmegálló, és több iskola is csupán néhány méterre van innen – sorolta a körzet képviselője. Hozzátette: gyakorta futnak a gyerekek a városban, így akár itt is kiegészíthetik a testnevelésórát. Az ünnepélyes átadón a város polgármestere és a körzet képviselője vágták át a hivatalos megnyitó szimbólumát, a nemzeti színű szalagot. Ezt követően a jelenlévő diákok azonnal birtokba is vették mind a 16 eszközt.

A kültéri kondi-park gumi alapzattal épült, mely több mint 150 négyzetméter alapterületű és 16 féle eszköz helyezkedik el rajta. Mindez alkalmas saját testsúlyos edzésformákra; tolódzkodásra, húzódzkodásra, has- és hátizom erősítésre, továbbá fekvőtámaszozásra, lépcsőzésre, létramászásra és függeszkedésre is.

Páldiné Pál Ilona olimpikon, a DISZI nyugodalmazott testnevelő tanára, rendszeresen használta diákjaival a belvárosi sportparkot. Tapasztalatai szerint, kortól függetlenül, rengetegen igénybe vették ezt a lehetőséget. – Ezeken a pályákon mindenki megtalálhatja a kedvének valót – mondta Hatvan első díszpolgára, folytatva azzal, hogy több olyan nyugdíjas korút is ismer, akik – egészségügyi okokból és kikapcsolódási tevékenységként egyaránt keresve – a napi programjukba ütemezik a kültéri edzésformát.

A szabadban lévő eszközök bárki számára ingyenesen elérhetők, és a parkban kihelyezett tábla pedig mindenkinek segítséget nyújt azok biztonságos használatához. A Bálvány utcai sportparkot kamerarendszer őrzi, hogy minél tovább tarthassa eredeti állapotát.

 

Fotó: Albert Péter