Lestyán Balázs alpolgármester volt a beszélgetőpartnere Tompa Z. Mihálynak a Hatvani Portrékban. A városvezető mint gyógyszerész mutatkozott be a közönségnek. Elmondta, fiatalabb korában fogorvosnak készült, később döntött csak úgy, hogy nagymamája nyomdokaiba lép, és gyógyszerésznek tanul. Rámutatott, hogy rengeteget változott a patikusi szakma, míg nagymamája idejében rengeteg forrázatot készítettek és számos gyógynövényt használtak fel helyben a patikában, addig manapság leginkább csak kúpokat és kenőcsöket állítanak elő. Lestyán Balázs először a Heves Megyei Tanács Gyógyszertári Központjának tulajdonában álló hatvani gyógyszertárban kezdett el dolgozni. Azt mondja, akkoriban még más légkör uralkodott ott.

– Akkoriban még nem számítógéppel, hanem kézzel csináltak mindent, havonta több készletet is jegyezni kellett. Akkor még mintegy hétszáz készítmény volt a patikában, ma már hétezer van, Magyarországon pedig körülbelül 98.000 készítmény érhető el. Nehéz munka volt az, és nagy szigor is volt az első munkahelyemen – mondta Lestyán Balázs.

Egy évvel később már egy magángyógyszertárban dolgozott, elmondta, ott tanult a legtöbbet a szakmáról. Az itteni főnöke szólt neki, hogy előző hatvani munkahelyén vezetőt keresnek, így az ő tanácsára pályázta meg az állást, később pedig a gyógyszertári privatizációkor meg is vásárolta a gyógyszertárat.

Lestyán Balázs családjában továbböröklődött a szakma szeretete, hiszen lánya, Anna is gyógyszerésznek tanul, jelenleg negyedéves a pécsi tudományegyetemen. A gyógyszerész szakma mellett, mint alpolgármester is megállja helyét, véleménye szerint nehezebb politikusnak lenni, mint patikusnak.

– A politikusként nem tudni mire számítson az ember. Persze gyógyszerészként és politikusként is megpróbálok egy kijelölt út mentén haladni, de alpolgármesterként sokszor nem tudhatom mi vár rám. De ennek is megvan a maga szépsége, az embereknek pedig érezniük kell, hogy képviselőtársaimmal együtt, mi értük vagyunk és értük cselekszünk – fejtette ki az alpolgármester.

Szabadidejét feleségével és lányával szereti tölteni, sokszor kerékpároznak vagy túráznak együtt. Emellett a gyógyszertári kollégáival is sok időt tölt, hiszen mint fogalmazott: ők egy kis család. A Lestyán Balázzsal folytatott beszélgetést dalokkal és versekkel színesítették, zenélt Kondek Zsolt és Czmorek Piroska, a Polifónia Vegyeskar, valamint verset szavalt Podonyi Panni.