Jelenleg a Hajós Alfréd úti Idősek Klubja működik abban az épületben, amiben a múlt században a Tuzson család élt. Akkoriban családi házak voltak erre, mára azonban ennek az egynek a kivételével mindet lebontották. A botanikus Tuzson János és fia emlékét idézték meg csütörtök délután egy ünnepségen, ahol a leszármazott, Tuzson Bence államtitkár gyermekkoráról beszélt. – Itt éltek a nagyszüleim, rokonaim és gyermekkorom egy részét én is itt töltöttem. Sok emlékem fűződik ehhez a helyhez. Ugyanakkor jelképes üzenet az is, hogy a mai napig áll még ez a ház. Ez az épület azt hirdeti, hogy akik tettek Hatvanért, akik tettek a hazáért, azok emléke nem veszhet el sohasem – fogalmazott az államtitkár.

Horváth Richárd polgármester szerint egyre inkább érezhető, hogy Hatvan polgáriasodik. Jó óvodákba, iskolákba járhatnak itt a gyermekek, a szülők találnak itt munkát, megéri Hatvanban letelepedni és itt dolgozni. – A város keresi a gyökereit, keresi azokat, akikre büszkék lehetünk. Példaképeket állítunk fiataljaink elé és megmutatjuk: a sikerért dolgozni kell. Hiszek a polgári Hatvanban, hiszek az értékekben és bízom a hatvaniakban – zárta beszédét a polgármester.

Ezt követően az államtitkár és a polgármester közösen leplezte le a ház oldalára felhelyezett emléktáblát. Tuzson Balázs, ifj. Tuzson János fia elmondta: szívesen emlékszik vissza a Hatvanban töltött időkre, hiszen csaknem 30 évet töltött itt. Elmesélte, hogy születése után nem sokkal meg is akarták tartani a keresztelőjét, de az végül elmaradt, mert aznap bombázták le a hatvani vasútállomást. Kitért arra, hogy több településen vett már részt hasonló táblaavató ünnepségen, de ez a mostani a legfontosabb számára, hiszen végre Hatvanban is méltó emléket kapott édesapja és nagyapja.

A Grassalkovich Művelődési Házban pedig egy fotókiállítást nyitottak meg, ahol a Tuzson család életét mutatják be fényképeken keresztül. Láthatóak itt képek Tuzson János erdélyi szülőházáról, a Gellért-hegyi villájáról, a nevét viselő arborétumról, de gyermekei is szerepelnek a fotókon. Csütörtök este pedig Tuzson Balázs és Bacsa Tibor közös könyvüket mutatták be, melynek címe Tuzson János: az 1848/49-es honvéd őrnagy élete és tevékenysége.

Tuzson János botanikus, paleobotanikus kötődik Hatvanhoz. A szakember Erdélyben született, székely családban, tanulmányai során bejárta szinte az egész világot, és az 1920-as évekbe tért vissza Magyarországra. A trianoni döntés után az ország elvesztette erdőinek nagy részét, éppen ezért azt a feladatot kapta, hogy dolgozzon ki fásítási programot. Ám Tuzson János úgy gondolta, nem elég ezt elméletben megtenni, gyakorlatban is ki kell próbálni, ezért Hatvan mellett – a jászberényi úton – vásárolt egy területet, ahol kísérleti gazdaságot hozott létre.  Ez a gazdaság meghatározta az ország fásítási arculatát, hiszen a programok innen indultak el. Ennek vezetését, fiára, Tuzson Jánosra bízta, aki Hatvanban telepedett le. Fel is lendítette a gazdaságot, tovább folytak a kutatások, de emellett nagy hangsúlyt fektetett a város társadalmi életére is. Sokat foglalkozott a helyi termelőkkel, hogy piachoz jussanak, segített a gazdák hitelezésében is. A Hajós Alfréd úti házat ő maga építette.